Povuci-potegni: Kako bezbolno naučiti psa šetnji na uzici

Foto: Shutterstock

AKO vam se pas otima na sve strane kada ga pokušavate voditi na uzici, mučit ćete i njega i sebe. Mnogi psa pokušavaju natjerati da mirno hoda uz njih povlačeći snažno uzicu, koristeći neku koja mu nanosi bol ili tako da zastaju svakih nekoliko koraka nadajući se da će se nešto promijeniti. Umjesto ovih neugodnih iskustava, donosimo vam neke mnogo blaže i zabavnije.

1. Potičite i nagrađujte svu pažnju koju vam daje

Morate naučiti psa da obraća pažnju na vas. To znači da čeka mirno i gleda u vašemu smjeru. Pokušajte prvo to vježbati na nekom mirnom mjestu, može i u stanu. Obratite mu se visokim i zapovjednim tonom, uvijek istom riječju, ili samo coknite jezikom, mnogi reagiraju dobro i na to. Čim vas pozorno pogleda, dajte mu neku poslasticu.

Time ćete postići to da će vas pas češće pogledavati i provjeravati. S vremenom će to raditi i kada se oko njega događaju druge zanimljive stvari te tražiti vaše usmjeravanje.

2. Pohvalite i nagradite psa kada vas slijedi, ali ga nemojte fizički tjerati i natezati


Karikirajte pokrete kada hodate, skrećete i stajete. Pohvalite ga, pomazite i nagradite kada se kreće kao i vi. Odaberite oštre naredbe za svaku od radnji te ga nagrađujte kada vas posluša. Ovako ga učite važnim naredbama.

3. Učinite šetnju zabavnom

Šetnja koristi vašemu ljubimcu. To je vrijeme kada se treba osloboditi stresa i uživati. Dopustite psu da povremeno stane i njuška uokolo ili zastane i pogleda što se oko njega događa. Ako vam pas voli mnogo žvakati, ponesite sa sobom eke igračke, lopticu ili štap. Pas će tako biti mnogo više zainteresiran za šetnju.

4. Ubrzajte hod


Psi imaju četiri noge i niži centar ravnoteže te prirodno hodaju brže nego što većina ljudi trči. Tjeranje da hoda iza vas zbog toga mu je neugodno iskustvo. Ako hodate brže, manje ćete se natezati, a pas će više vježbati. Učite ga brzom i sporijem hodu te svako poslušno reagiranje nagradite.

5. Opustite se

Umjesto da potežete psa i držite ga na kratkoj uzici, malo je otpustite. Ako ga potežete, on će vući na drugu stranu još jače, to mu je automatska reakcija, bez obzira na pasminu i dob. Ako vas pas želi odvući u smjeru u kojem ne želite ići, nemojte ga natezati, nego se jednostavno ukočite i ne idite dalje. On će se zaustaviti ili usporiti te provjeriti što je s vama.

Pročitajte više