Pseći poljupci: znak ljubavi i prijateljstva

Foto: Shutterstock

NEMA ništa slađe od psića koji si daju poljupce. Ali poljupci nisu jedini razlog zbog kojeg se psi međusobno ližu njuške. 

Tijekom upoznavanja, preplašeni i podređeni pas će spustiti glavu, izbjegavati kontakt očima i nježno polizati njušku dominantnog psa. Tako potvrđuje da dolazi u miru. To je ekvivalent prijateljskom ljubljenju u obraz kod ljudi. 
 
I psi koji su već prijatelji razmjenjuju poljupce. Dva psa koja su jako povezana međusobno će razmjenjivati poljupce kao znak privrženosti i prijateljstva. U ovom slučaju socijalna hijerarhija među psima nije u pitanju. Ovi se psi poznaju i vjeruju jedni drugima. Kada jedan pas pretjerano liže drugoga, to može biti znak da taj pas ima tumor, ožiljak ili neko drugo medicinsko stanje koje zahtijeva pažnju i njegu. 
 
Psići ližu mame, ali to nije izraz privrženosti. Kada psići prestanu sisati i pređu na krutu hranu, oni ližu maminu njušku u nadi da će ima dati nešto polu-probavljene hrane. 
 
Pomozite svome psu da se sprijatelji sa svojom vrstom. Pažljivo izaberite prijateljski raspoložene, mirne pse s kojima se vaš ljubimac može družiti. Uključite ih u poseban trening socijalizacije.
 
Nikada se ne miješajte u odnos dva psa koji svoju privrženost pokazuju lizanjem njuški. Potrudite se da uvijek nagradite ovakav oblik pozitivnog ponašanja. 
 
Ako dovodite novog psa u kuću, uvijek pustite pse da se sami međusobno upoznaju. Nikada ne silite upoznavanje kako ne bi izazvali svađu ili učinili da se novi pas osjeća podređeno. 

Pročitajte više