Razdoblje mijenjanja zubiju kod štenaca: Kako sačuvati stvari od žvakanja?

Foto: Shutterstock

RAZDOBLJE kada štene počne mijenjati zube može biti vrlo težak i naporan, kako za vas, tako i za psa. Međutim, postoje neke stvari koje možete napraviti kako biste ublažili problem i zaštitili vašeg ljubimca, ali i stvari od žvakanja.

Suprotno onome što mnogi vjeruju, štenci ne mijenjaju zube kao djeca. Da, štencima ispadaju mliječni zubi obično u dobi od tri do devet mjeseci. Međutim, sam čin žvakanja stvari je zapravo problem, izazvan problemima u ponašanju i treba ga spriječiti na vrijeme.
 
Važno je da ne "izazivate" štene cipelama i drugim stvarima. Blokirajte mu pristup mjestima koja su posebno problematična. Naravno, uvijek se preporučuje da potražite savjet stručnjaka za ponašanje psa.
 
Također, važno je da psu omogućite dovoljno igračaka za žvakanje. Još u ranom uzrastu je neophodno psu dati igračke koje smije neometano žvakati, kako biste sačuvali dragocjene predmete u kućanstvu. Igračke za štence su obično manje i mekše, u odnosu na one za odrasle pse, jer su njihovi zubi podložniji lomljenju. Kada pas izglođe igračku, obavezno uklonite preostale dijelove, kako biste spriječili nezgode.
 
Tijekom perioda kada štene mijenja zubiće, važno je da prilagodite prehranu njegovim potrebama. Bitno je da vaš pas tada dobiva dobro izbalansiranu hranu vitaminima i mineralima (kao što je kalcij), kako bi se zubi pravilno razvijali.
 
Ako ignorirate ovo nepoželjno ponašanje, pas će vjerojatno nastaviti to raditi i u kasnijoj dobi. Zato odmah stanite na put problemu.

Pročitajte više