Šest savjeta za dobro zdravlje: Kako mačku održati u najboljoj formi?

Foto: Shutterstock

MAČKE su prekrasne životinje koje zabavnim karakterom, inteligencijom i preslatkim izgledom privlače pažnju čitavog svijeta, osobito virtualnog.

Kao i ljudi, one imaju određene potrebe kako bi bile zdrave. Kako bi vaše ljubimice bile u top formi te doživjele ugodnu starost, poduzmite ove korake:

1. Cijepite mačku

Cijepljenje mačaka kod nas je opcionalno, ali se svakako preporučuje jer štiti od više bolesti koje mogu dobiti i ako ne izlaze iz vašeg doma.

2. Kastrirajte je

Ako ne planirate uzgoj, kastrirajte mačku, bilo mužjaka, bilo ženku. Osim što ćete spriječiti razmnožavanje, vašu ćete ljubimicu tako zaštiti od teških bolesti kao što su piometra i tumori dojki, jajnika i maternice.

3. Pregledavajte joj zube

Iako su mačke vrlo uredne i same si čiste krzno, zube si ipak ne mogu same očistiti. Zamolite veterinara da joj na svakom pregledu pregleda i zube jer pokvareni zub, kao i kod ljudi, mačkama može uzrokovati jaku bol, infekcije i probleme s hranjenjem.

4. Prevencijom protiv buha


Infestacija buhama može biti opasna i dovesti do infekcija, a u najtežim slučajevima i do smrti. Redovito pregledavajte mačku, stavite joj ogrlicu protiv buha i povremeno je, ako provodi vrijeme vani, tretirajte sredstvom protiv tih nametnika.

5. Nemojte pušiti

Pasivno pušenje za ljubimce je opasno kao i za ljude, a ima i slične posljedice kao što su kronične plućne bolesti, rak pluća, astma i bronhitis. Zato što se čiste lizanjem, mačke dodatno u svoj organizam unose toksične čestice dima koje se talože na njihovu krznu, što povećava šansu za pojavu raka usne šupljine.

6. Ne preskačite preglede

Čak i ako je vaša ljubimica u top formi i odličnoga zdravlja, ne preskačite godišnji pregled kod veterinara, a ako je mačka starija od sedam godina, posjet može biti i dvostruko češći. Veterinar će mnogo vještije od vas opaziti ako s njezinim zdravljem nešto nije u redu, i to vjerojatno tek kada se bolest počinje razvijati, pa će mačku biti i lakše izliječiti.

Pročitajte više