Stigla je sezona krpelja: Kako zaštititi ljubimce?

Foto: Shuttestock

KRPELJI su člankonošci paučnjaci iz reda grinja, nametnici koji za svoj razvoj trebaju krv pa parazitiraju na toplokrvnim životinjama. Najviše ih ima i najaktivniji su u proljeće i ljeto.

Ne skaču i ne lete, što znači da do novog domaćina dolaze isključivo kontaktom. Mjesto uboda krpelja postaje crveno, natečeno i toplo. Imaju osjete mirisa i topline pa znaju kada se približava prikladan domaćin.

Krpelji sami po sebi nisu opasni koliko su opasne zarazne bolesti koje mogu prenositi. Važno je znati da samo mali broj krpelja prenosi uzročnike zaraznih bolesti i inficirani krpelji obično su ograničeni na određena područja u kojima se pojavljuju žarišta bolesti koje krpelji prenose (babezioza, borelioza, erlihioza).

Do zaraze dolazi pri hranjenju. Važno je napomenuti da bolesti ne prenose samo s domaćina na domaćina, nego i na svoje potomke, nove generacije krpelja.

Mačke, ali mnogo češće psi, česti su domaćini krpelja, a najopasnija bolest pasa koju prenose ti nametnici u našim krajevima jest piroplazmoza.

Prevencija

Ne postoje preparati koji pružaju stopostotnu zaštitu, ali ipak  pomažu. Preparate (ampule) koristite prema uputama i u propisanim intervalima, ali ne zaboravite redovito pregledavati životinju, osobito nakon šetnje u prirodi. Isto tako, važno je da se preparati za pse ne koriste na mačkama jer za njih mogu biti otrovni.

Odstranjivanje krpelja

Za uklanjanje krpelja koristite posebnu pincetu za tu namjenu, ili, ako je nemate, običnu pincetu. Primite ga u području glave te jednim snažnim pokretom povucite u jednom smjeru. Što ga ranije odstranite, to je manja šansa za eventualnu zarazu.

Ako krpelja primite za tijelo, pincetom biste mu mogli zgnječiti tijelo puno krvi te bi eventualni uzročnici zaraznih bolesti došli u kontakt s krvlju životinje.

Nakon odstranjivanja možete mjesto uboda dezinficirati s malo alkohola. Područje uboda može još neko vrijeme biti blago upaljeno.

Pomoć veterinara

Općenito, ako niste sigurni kako odstraniti krpelja, idite veterinaru koji će ga s lakoćom ukloniti i dati vam daljnje upute o postupanju.

Ako vam se životinja pet do sedam dana nakon ugriza krpelja čini bezvoljnom, teško se kreće, nema apetita, ubrzano diše, ima proljev ili povraća, hitno se javite veterinaru.
 

Pročitajte više