Što napraviti ako vas mačka budi noću?

Foto: weheartit

MAČKE su po prirodi noćne životinje i najaktivnije su u zoru i sumrak. Zato se nemojte ljutiti na nju, ako se želi igrati baš u tri sata ujutro. Kako da ju odviknete od takvog ponašanja?

Kada ste izvan kuće
 
Postoji nekoliko načina da vaša mačka bude zauzeta, dok vi niste kod kuće. Osigurajte joj dovoljno zanimljivih igračaka. S vremena na vrijeme maknite neke igračke pa joj ih ponovno dajte. Isto kao i ljudima, iz dana u dan ista stvar i mačkama postane dosadna. Papirnata vrećica je dobra i jeftina alternativa, a mačkama je jako zabavna, još ako ubacite neku igračkicu unutra... Također, dobra ideja je postaviti hranilicu za ptice na prozor. To je prava zabava za mačke! Nema većeg zadovoljstva nego gledati prave ptice izbliza.

Kada dođete kući
 
Kada se vratite s posla, iz škole i slično, provedite kvalitetno vrijeme s vašom mačkom. Vi najbolje znate što ona najviše voli i kako se igra. Nakon igranja, vrijeme je za večeru, a poslije dobrog obroka svaka mačka poželi odspavati.

A kada je vrijeme za spavanje
 
Nekim mačkama nije mjesto u spavaćoj sobi, pogotovo ako su previše aktivne. Ako mačka grebe i mijauče, dobra ideja je staviti na vrata nešto što ne voli, kao na primjer dvostranu ljepljivu traku. 
 
Ako mačka odjednom počne noću lutati i mijaukati, možda postoji neki medicinski problem, pa je najbolje obratiti se veterinaru. Prekomjerno mijaukanje noću može biti posljedica gubljenja sluha, vida ili osjetila mirisa. U tom slučaju, ako spava pored vas, može biti utješno za nju.
 
Nekoliko manjih obroka tijekom dana može smanjiti pretjerani noćni apetit vaše mačke. Ali, sačuvajte najveći obrok prije spavanja.
 

Pročitajte više