Strah i šok su opasni za papige: Kako ih probuditi iz nesvijesti?

Foto: Shutterstock

ISKUSNIJI vlasnici papiga možda su imali nesreću uvjeriti se koliko su šok i strah pogubni za njihove leteće ljubimce. Naime, papige od pretrpljenog šoka lako mogu uginuti, i zato treba izbjegavati bilo što što bi ih moglo preplašiti. Kod papiga koje se jako prestraše, šok je smrtonosan u 60 posto slučajeva.

Lagani oblik šoka papiga doživljava pri udarcu glavom o staklenu površinu pa pazite da, kada je pustite slobodno letjeti u prostoriji, na svim prozorima budu zavjese ili tkanine.

Kada udari u nešto, papiga često padne u nesvijest i tada je treba lagano pošpricati hladnom vodom kako bi se probudila i izašla iz šoka. Nakon toga je vratite u krletku te lagano razgovarajte s njom, dajte joj neku poslasticu te pazite da je nešto opet ne uplaši.

Veliki šok papiga može doživjeti pri odlasku veterinaru. Naći će se u novom okolišu s novim ljudima i to je plaši. Ako padne u nesvijest, odmah je glasno zovite imenom, dobro okupajte u hladnoj vodi te blago masirajte. Kada se počne buditi, izađite s njom van te ubuduće zamolite veterinara da dođe u kućni posjet.

Male i srednje vrste papiga sklone su zatajenju srca kojemu je najčešći uzrok upravo strah. Petarde ili glasan alarm mogu ih toliko uplašiti da dobiju infarkt i uginu. Zatajenju srca osobito su podložne papige tigrice.

Pročitajte više