Stvari koje će pomoći psu da se navikne na svoj novi dom

Foto: Shutterstock

DOVOĐENJE novog psa doma, uzbudljiv je događaj.

Za psa to također može biti zastrašujuće i stresno: novo mjesto, novi ljudi, a možda i nove životinje. Također, svaki pas je drugačiji pa je svakom potrebno i različito vrijeme da se prilagodi novim uvjetima. Kako bi mu olakšali tu prilagodbu, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.
 
1. Postavite pravila
 
Psi su bića navike te vole pravila koje mogu naučiti i koja nikada ne mijenjaju. I prije nego psa dovedete kući, odlučite hoće li smjeti ležati na kauču, spavati u vašem krevetu, skakati na ljude itd. Također, objasnite i ostalim ukućanima da su ta pravila čvrsta i da se ne mogu mijenjati. Dajte i šansu psu da ih nauči, koliko god vremena bilo potrebno i nemojte biti frustrirani, ako će mu trebati nešto dulje vremena.
 
2. Postavite raspored
 
Raspored je također ključan za što bržu prilagodbu. To se odnosi na hranjenje i šetnje, prije svega. Raspored objavite negdje gdje će ga vidjeti i ostali ukućani, koji bi ga također trebali poštovati.
 
3. Napravite mirno mjesto
 
Osigurajte psu mirno mjesto u kući, na koje će se moći povući, kad god mu buka i drugi ljudi postanu nepodnošljivi. Tako će on svim ukućanima dati do znanja kada je vrijeme da ga puste na miru. Nemojte očekivati da će on odmah ostvariti dobar odnos sa svima ili se momentalno riješiti straha i/ili sramežljivosti. Po tom pitanju, pokušajte se vi prilagoditi njemu.

4. Druge životinje
 
Nemojte ga upoznavati na silu s drugim životinjama u kućanstvu, pogotovo ako niste sigurni kako će on reagirati. Prije nego krenete u službeno upoznavanje, dopustite da se naviknu na međusobne mirise.
 
5. Obilje igračaka i poslastica
 
Postignite da se vaš pas osjeća što ugodnije, uz pomoć igračaka, poslastica i raznih zabavnih igara, s kojima ćete ga dočekati. Svi volimo poklone pa tako i naši četveronožni ljubimci.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više