Sve što trebate znati o kupanju papige

Foto: Shutterstock

KUPANJE ili tuširanje papige jako je važni dio njihove higijene. Za njih kupanje predstavlja proces pomoću kojeg održavaju svoju kožu i perje u dobrom stanju.

Afrička siva papiga vjerojatno neće tolerirati kupanje na dnevnoj bazi, nego će preferirati kupanje jednom tjedno, što uglavnom ovisi od ptice do ptice. 
 
Papiga će rađe prihvatiti neku vrstu oponašanja kiše prilikom tuširanja, nego da joj izravno prskate vodu u lice. Znat ćete da li vaša papiga voli ovakav tretman, jer ako joj se on neće svidjeti, pokušat će pobjeći, a ako joj se svidi, ostat će na mjestu i mahati krilima ili čak pjevušiti od zadovoljstva. 
 
Različite vrste različito reagiraju na kupanje. Zato morate biti jako strpljivi s njima. On ili ona će nakon nekog vremena biti zainteresirani za kupanje, tuširanje ili kadicu s vodom. Razmišljanje u ovim situacijama je jako važno. 
 
Vaša papiga može biti u opasnosti. ako pokuša poletjeti nakon što ju smočite. Ona može naštetiti sama sebi, ako dozvolite da se to dogodi. Zato nikada nemojte dovesti vašeg ljubimca u takvu situaciju. Možda bi bilo najbolje da ga držite što bliže podu, kada ga tuširate. 
 
Vrlo brzo ćete postati samouvjereni za to gdje i kada trebate kupati svoju pticu, i ako pazite na njezine osjećaje i sigurnost, kupanje može postati lijepo iskustvo za vas i nju. Voda je sve što je potrebno da vaša papiga ostane čista. 
 
Neki ljudi ostave posudu s vodom unutar kaveza te ostave ptici da obavi posao. Ovo je najprirodniji postupak, koji omogućuje pticama da se čiste kad god one to žele. 
 
Uvijek pokušajte da kupanje bude u pravo vrijeme, zato što vaša ptica treba vremena da se osuši, prije nego ode na spavanje. Također, pazite da pticu ne kupate hladnom vodom, jer to može biti veliki šok za nju. Nikada nemojte koristiti sapun.
 
Izvor: Zivotinje.rs

Pročitajte više