Udomljavamo li zaista rjeđe crne životinje?

Foto: Shutterstock

UPITATE li ljude koji se bave zbrinjavanjem i spašavanjem životinja, sa sigurnošću će vam reći da se crni ljubimci manje usvajaju od životinja drugih boja. Jesu li njihovi dojmovi zaista točni?

Doktorica Emily Weiss iz Američkog društva za sprječavanje nasilja nad životinjama proučila je podatke brojnih istraživanja kako bi pokušala otkriti odgovor na to pitanje. Rezultati su iznenađujući. Naime, otkrila je da, iako je broj eutanaziranih crnih životinja pri ili u samom vrhu, crni ljubimci su na samom vrhu i kada je u pitanju udomljavanje.

Skoro 32 posto udomljenih pasa u SAD-u u 2013. bili su crne boje, dok su iza njih odmah smeđi psi s 22 posto. Uspavano je više smeđih nego crnih pasa – 25 naprema 21 posto.

Slična je situacija i s crnim mačkama. 31 posto udomljenih mačaka bilo je crne boje, a 20 posto sive.

To znači da je vjerojatnost da ćete vidjeti najviše crnih pasa u skloništu prilično velika, ali to ne znači nužno da su zanemareni ili da ih se ne udomljava. Ako u sklonište dođu tri crna i jedan sivi pas i istog dana budu udomljeni jedan crni i sivi pas, to znači da u skloništu ostaju još dva crna psa. Međutim, to ne znači da ljudi izbjegavaju crne pse, već da ih samo ima više, piše Yahoo Shine.

Pročitajte više