Zamorac ima proljev, što učiniti?

Foto: Shutterstock

PROLJEV se kod zamoraca obično pojavljuje kao sekundarno stanje neke bolesti ili nepravilne prehrane. Koji god bio razlog, treba odmah reagirati jer brzo može dovesti do dehidracije te u teškim slučajevima i do ugibanja.

Simptomi:

Vodenasta stolica

Letargija

Dehidracija

Gubitak apetita

Bol u trbuhu

Umrljano područje krzna oko genitalija

Depresivan izgled

Kruto krzno

Upale oči

Pogrbljen stav

Preniska tjelesna temperatura (u najtežim slučajevima)

Uzroci


Bakterijske, virusne i parazitske infekcije mogu dovesti do probavnih problema i proljeva. Može ih uzrokovati i prehrana temeljena na previše žitarica i šećera te premalo vlakana jer se time remeti odnos pozitivnih i negativnih bakterija u probavnom sustavu.

Dijagnoza


Umjesto da promatrate zamorca dok on postaje sve više dehidriran, vaš će veterinar odmah utvrditi u čemu je problem na temelju analize krvi i stolice te razgovorom s vama o nedavnoj hrani koju ju je vaša životinjica pojela.

Kako tretirati?

Najvažnije je da vaš zamorčić pije dovoljno vode. Ako je odbija, veterinar mu je može prepisati intravenozno. Antibiotici se trebaju davati samo ako su apsolutno nužni jer i oni mogu doprinijeti neravnoteži različitih bakterija u probavnom sustavu.

Pitajte veterinara kako dalje hraniti vašeg ljubimca i koliko dugo mora biti na posebnom režimu prehrane. Moguće je da će mu trebati poseban jogurt s probiotikom.

Prevencija

Vjerojatnost proljeva izazvanog infekcijom može se spriječiti redovitim čišćenjem kaveza, posuda za vodu i hranu te općenito mjesta življenja. Nepojedenu hranu uvijek uklonite na vrijeme, prije nego što počne trunuti.

Pročitajte više