Zašto bi vaša mačka trebala biti čipirana?

Foto: Shutterstock

MODERNA tehnologija promijenila je brojne stvari.

Jedna od njih je i pronalaženje izgubljenih ljubimaca. Npr. nekada, kada ste izgubili svoju mačku, šanse da će tu ju ponovno naći bile su prilično male, no sad se i to promijenilo. Iako su neki ljudi, zbog vjerskih ili moralnih razloga, protivnici čipiranja, stručnjaci upozoravaju kako će ono itekako olakšati pronalazak ljubimca, u slučaju da se on izgubi.
 
Što je mikročip?
 
Prije nego odlučite da je on potreban vašem ljubimcu, trebate znati što on jest. Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala i potpuno je neopasna za vašeg ljubimca. On sadrži podatke, odnosno identifikacijski broj, koji se mogu očitati pomoću čitača kojeg ima svaka veterinarska služba. 
 
Identifikacijski broj otkriva podatke o skrbniku (adresa, broj telefona, OIB), kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i slično. Čip se stavlja ispod kože, točnije između lopatica i netoksičan je, što znači da neće uzrokovati nelagodu ili alergijske reakcije kod vašeg ljubimca. Umetanje se provodi uz pomoć injekcije pa nalikuje cijepljenju i nije bolno.
 
Čip ćete moći povremeno osjetiti, ovisni o veličini i težini vašeg ljubimca. Osim toga, on bi mogao migrirati s godinama, čega su svjesni i veterinari pa prilikom pronalaska izgubljene životinje, oni će pretražiti cijelo tijelo, u potrazi za mikročipom.

Kada je mačka dovoljno stara za čipiranje?
 
Ovdje godine nisu toliko važne, iako se mačići mogu čipirati već sa napunjenih 5 tjedana, kao ni veličina vašeg ljubimca. Umjesto toga, ovdje se radi o zdravlju i stabilnosti vaše mačke. Iako čipiranje ne zahtjeva anesteziju, mačići mlađi od 5 tjedana još su vrlo krhki i još uvijek zahtjeva posebnu skrb. Većina vlasnika čeka da njihovi ljubimci napune oko 8 tjedana.

Ima li mikročip GPS?
 
Važno je da znate da mikročip ne sadrži GPS, odnosno sustav za praćenje. Drugim riječima, vi nećete biti u mogućnosti koristiti mikročip za praćenje svoje ljubimice ako ona nestane. 
 
Vaši podaci
 
Vrlo je važno da mikročip sadrži sve vaše ispravne podatke. Ako ste ih mijenjali, samo ih javite morate javiti u veterinarsku ambulantu u kojoj ste obavili čipiranje, kako bi podaci bili što prije izmijenjeni.
 
Ako u vrijeme očitavanja čipa, veterinar koji je označio životinju još nije unio podatke u bazu, može se preko pravne osobe koja obavlja nabavu i distribuciju čipova saznati koja je veterinarska ambulanta zadužila mikročip sa tim brojem.

Pročitajte više