Zašto je maslinovo ulje dobro za pse?

Foto: Shutterstock

POZNATO je da je maslinovo ulje vrlo zdravo, hrana i lijek. Iako se često ističe kako se dobar dio namirnice koje jedu ljudi ne bi smio davati i psima, maslinovo ulje nije jedna od njih.

Maslinovo ulje sadrži mono-nezasićene masne kiseline - do 75 posto oleina, do 12 posto linoleina, vitamine A i E, palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil - nutrijente koji doprinose fiziološkoj ravnoteži i jačanju imuniteta.

Veterinari ističu da je maslinovo ulje zdravo i za pse, ali ne u prevelikim količinama jer se ipak radi o masnoći. Ne preporučuje se više od jedne žlice dnevno, i to hladno prešanoga, koje se dodaje na kraju, nakon kuhanja obroka.

Osim što se smatra da ima antikancerogena svojstva te pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, neki su se vlasnici uvjerili kako nevjerojatno utječe na kožu i dlaku psa. Poznata su iskustva vlasnika kojima su psi počeli gubiti dlaku koja im je na nekim dijelovima tijela potpuno ispala. Nakon nekoliko tjedana hranjenja obrocima obogaćenima maslinovim uljem, psima bi na tim dijelovima narasla potpuno nova dlaka. Pomaže i kod suhe i perutave kože.

Osim što je toliko zdravo, maslinovo je ulje psima i vrlo ukusno.

Pročitajte više