Ako držite psa u stanu, izbjegavajte ove popularne sobne biljke

Foto: Unsplash

ČETVERONOŽNI prijatelji donose mnoštvo radosti u naše živote, ali ponekad može biti teško pobrinuti se da su u sigurnom okolišu. Jedan aspekt koji vlasnici često zanemaruju je potencijalna opasnost koja vreba u nekim sobnim biljkama. Mnoge sobne biljke mogu biti štetne, pa čak i smrtonosne za pse ako ih slučajno konzumiraju. U ovom članku ćemo istražiti neke od najpopularnijih sobnih biljaka koje su stručnjaci portala Rover svrstali među biljke opasne za pse. 

Aloe Vera (Aloe Vera)

Foto: Unsplash

Iako su neki dijelovi ove biljke sigurni za pse, recimo, gel koji se nalazi u listovima može se koristiti za liječenje posjekotina na koži psa i psi mogu piti sok od aloe vere, žvakanjem same biljke ispuštaju se toksini koji u psu izazivaju proljev i povraćanje.

Bršljan (Hedera spp.)

Foto: Unsplash

Razne vrste bršljana sadrže toksin saponin, koji izaziva slinjenje, povraćanje, proljev i bol u trbuhu. 

Drvo novca (Crassula ovata)

Foto: Unsplash

Drvo novca je popularno zbog svoje otpornosti i sposobnosti da živi do 100 godina, a u psima može izazvati povraćanje, usporiti brzinu otkucaja srca i čak izazvati depresiju. 

Difenbahija (Dieffenbachia sp.)

Foto: Unsplash

Listovi difenbahije sadrže male, oštre kristale kalcijeva oksalata koji psima iritiraju ušnu šupljinu i dovode do bubrenja jezika i usta. U težim slučajevima ovo može dovesti do problema s disanjem i na kraju do smrti. 

Filodendron (Philodendron sp.)

Foto: Unsplash

Slično difenbahiji, filodendron također sadrži kalcijeve oksalate koji iritiraju usnu šupljinu i izazivaju probleme s disanjem. 

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Foto: Unsplash

Kao i filodendron, zlatni puzavac je tropska biljka koja ne zahtijeva puno njege, ali psima iritira usnu šupljinu i dovodi do problema s disanjem. 

Cikas palma (Cycas revoluta)

Foto: Unsplash

Svaki dio ove biljke, od korijena i sjemena do lišća, izrazito je toksičan za pse. Izaziva povraćanje i proljev, a u težim slučajevima može dovesti do napadaja, letargije i zatajenja jetre. 

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) 

Foto: Unsplash

Ova biljka u psima izaziva povraćanje i proljev, a uz to sadrži kalcijeve oksalate koji iritiraju usnu šupljinu i dovode do problema s disanjem.

Caladium (Caladium sp.)

Foto: Unsplash

Biljka Caladium je favorit mnogih zbog prekrasnog, šarenog lišća, no otrovna je za pse ako je slučajno pojedu. Izaziva bubrenje usne šupljinu, probleme s disanjem i ponekad smrt. 

Drvo života (Dracaena fragrans)

Foto: Unsplash

Drvo života, u slučaju da pojedu dio biljke, psima može izazvati povraćanje i povraćanje krvi. Osim toga, zbog toksina saponina može dovesti do gubitka apetita i depresije. 

Sobna šparoga (Asparagus setaceus)

Foto: Pixabay

Malo tko zna da je sobna šparoga u srodstvu s ljiljanima, što znači da je jednako toksična za pse. U slučaju konzumacije izaziva povraćanje i proljev, ali i sam dodir može dovesti do iritacije kože. 

Pustinjska ruža (Adenium obesum)

Foto: Unsplash

Pustinjska ruža je prekrasna biljka, ali u psima izaziva povraćanje, proljev, depresiju, probleme sa srcem i u težim slučajevima smrt. 

Rajska ptica (Strelitzia)

Foto: Unsplash

Rajska ptica je popularna zbog prekrasnog lišća i cvijeća, ali ako je pas pojede, može izazvati povraćanje, mučninu i pospanost u roku od 20 minuta. 

Spatifilum (Spathiphyllum) 

Foto: Unsplash

Spatifilum je omiljen među obožavateljima minimalističkog dekora, ali u psima izaziva slinjenje, probleme s disanjem i gutanjem. 

Aglaonema (Aglaonema)

Foto: Unsplash

 Aglaonema je zimzelena biljka odlična za sobe koje nemaju puno svjetla, ali otrovna je za pse. U psima izaziva bol i bubrenje u usnoj šupljini, povraćanje, probleme s gutanjem i disanjem.  

Pročitajte više