Ako planirate putovanje sa psom, ovo su europski gradovi koje morate posjetiti

Foto: EPA

LJETO je doba kada se većina odlučuje za veća i dalja putovanja. Kako dolazi vrijeme godišnjih odmora, tako i mi sve više provjeravamo zanimljive destinacije koje bismo voljeli posjetiti. No, odgovorni vlasnici ljubimaca obično ne žele na putovanje bez svojih krznenih prijatelja.

Potpuno ih razumijemo i podržavamo, pa smo zato istražili koji se to svjetski gradovi smatraju "dog-friendly" destinacijama za putovanje. Imamo sreće jer je današnji svijet uvelike prilagođen onima koji putuju sa svojim ljubimcima, pa ćete na ovoj listi svakako zateći gradove koji se svojski trude privući upravo četveronožne goste.

Pariz

Nije samo francuskim buldozima dobro u Parizu! Naime, poznat kao grad ljubavi, Pariz je mjesto koje tu istu ljubav daje i ljubimcima. Ovo je grad u kojemu ćete na svakih nekoliko metara ugledati osobu koja šeće psa na uzici. Veći dio njihovih restorana i kafića dopušta da vaši krzneni prijatelji borave s vama u prostoru.

Također, mnogi parkovi pozdravljaju šetanje pasa bez uzice, a njihov je metro itekako prilagođen psima. Mali psi, koje možete držati u naručju ili torbi, voze se besplatno, dok oni veći moraju biti na uzici te se za njih plaća karta kako bi se mogli voziti. Mjesta na koja psi ipak ne mogu ući su očekivana – muzeji, velike atrakcije i tržnice s hranom.

Rim

Glavni grad Italije mogao bi se nazvati i glavnim gradom pseće zabave. Naime, ovdje su psi uvijek na odmoru – bacaju se u fontane, lutaju po arheološkim nalazištima, njuškaju svaki dio grada i putuju vlakom! Osim toga, nemojte se začuditi što su talijanske plaže pune pasa, ovdje je to sasvim normalno.

Ono što moramo napomenuti svakako je da psa na većini mjesta morate šetati s uzicom, ali na drevnom stadionu za utrke dvokolica, Circus Maximus, možete ga pustiti da slobodno trči.

Psima je također dopušten ulazak u većinu trgovina i restorana, što Rim čini savršenim gradom za redovite izlete s vašim psom. Rim je destinacija koja nam je relativno blizu, pa ako ove godine prvi put razmišljate o putovanju s vašom njuškicom, možda je ovo i najbolji izbor.

Barcelona

Španjolska je poznata kao država toplih i pristupačnih ljudi. Ako sa sobom povedete svog ljubimca, to će biti još izraženije. Stanovnici Barcelone obožavaju pse, pa se nemojte čuditi ako vas neki lokalac zaustavi i počne milovati vašeg psa.

Očekivano, i u Barceloni restorani i kafići dopuštaju pseće društvo, a mnogi od njih pobrinut će se da vaš pas ima svježu vodu i mjesto za izležavanje dok vi jedete. Zanimljiva je i pseća plaža Levant na kojoj se nalaze fontane za piće, mjesta za obavljanje nužde i tuš za pse.

Amsterdam

Kada netko spomene Amsterdam, prvo što nam padne na pamet svakako je da se radi o jednom od najliberalnijih gradova na svijetu. Ovdje su psi obožavana vrsta – na većini mjesta psi trče bez uzice, možete naići na bezbroj dobro opremljenih hotela za pse, a psi se u gradskom prijevozu voze besplatno. Jedina su iznimka vlakovi, u kojima se naplaćuje mala naknada.

Beč

Austrijski dragulj još je jedna destinacija koja se nalazi prilično blizu Hrvatske. Ponovno, većina restorana, kafića i parkova rado prima četveronožne goste. Razlika između Beča i ostalih gradova na listi jest u tome što su Austrijanci nešto stroži što se tiče pravila ulaska psa u državu.

Ako mislite prevesti svog ljubimca preko granice s ovom državom, on će morati biti mikročipiran, imati potvrdu o cijepljenju, negativan test na bjesnoću i važeću zdravstvenu potvrdu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.