Bitka za skrbništvo: Španjolska će razmatrati dobrobit ljubimaca prilikom razvoda

Foto: Shutterstock

ŠPANJOLSKA će uzeti u obzir dobrobit kućnih ljubimaca u brakorazvodnim parnicama, javlja Reuters. Priprema se zakon koji će omogućiti parovima da dobiju zajedničko skrbništvo nad svojim životinjama.

Odluka je uslijedila nakon sličnih poteza u Francuskoj i Portugalu. Ondje se obvezuje suce da na kućne ljubimce gledaju kao na živa bića, a ne objekte u vlasništvu jednog ili drugog partnera.

"Životinje su dio obitelji i kada se par odluči razdvojiti, sudbina životinje mora biti regulirana jednakom važnošću kao i sudbina ostalih članova obitelji", rekla je odvjetnica Lola Garcia.

Madridski sudac u listopadu je dao zajedničko skrbništvo nad psom nevjenčanom paru nakon prekida. Pas sa svakim provede mjesec dana i oboje su za njega pravno odgovorni.

Garcia, čija je tvrtka za prava životinja vodila slučaj, ovu reformu smatra velikim korakom u nizu nadolazećih zakonskih promjena koje reguliraju odnos ljudi prema životinjama.

Lijeva koalicijska vlada u Španjolskoj planira daljnje zakone za jačanje prava životinja, uključujući zabranu divljih životinja u cirkusima i zaustavljanje prodaje kućnih ljubimaca u trgovinama.

Pročitajte više