Blagdani mogu biti kobni za kućne ljubimce, evo koje ih sve opasnosti vrebaju

Foto: Shutterstock

Dok su naši domovi ispunjeni smijehom i veseljem, možda nismo ni svjesni koliko opasnosti vreba naše ljubimce. Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je osam stvari koje mogu naškoditi psima i mačkama.

Poslastice za kućne ljubimce

Tijekom blagdana broj posjeta veterinarima raste za 300 posto, izvještava Daily Mail. Kako se ljudi časte tako i svojim ljubimcima nude poslastice. Neki psi mogli bi zbog toga biti toliko uzbuđeni da poslasticu pojedu prebrzo, zbog čega im ona može zapeti u grlu i izazvati gušenje.

"Takvi su incidenti uobičajeni, osobito tijekom praznika, i opasni su po život. Ako vidite da je vaš pas izbezumljen te da slini i davi se, hitno trebate posjetiti veterinara", napominje FDA.

Šljokice ili vrpce

Šljokice i vrpce koriste se za uljepšavanje domova i umatanje darova, a svojim svjetlucavim bojama privlače pse i mačke. Ako ih životinje pojedu, mogu se zapetljati u njihovom želucu i uzrokovati infekciju, navodi FDA.

Znakovi da je ljubimac progutao šljokice ili ukrasnu vrpcu mogu se pojaviti u roku od nekoliko sati do nekoliko dana, a najčešće uključuju povraćanje, proljev, gubitak apetita i smanjenu aktivnost.

Ukrasi od slanog tijesta

Ako dijete u vrtiću ili školi izradi ukras od slanog tijesta, vjerojatno ćete ga poželjeti staviti na svoje drvce, no on može otrovati ljubimce. Jedan slani ukras općenito sadrži 48 žličica soli ili 96 puta više nego što kućni ljubimac težak pet kilograma smije pojesti.

U ranim fazama trovanja solju kućni ljubimci mogu početi sliniti, povraćati i dobiti proljev. U kasnijim stadijima trovanje može dovesti do nekoordiniranog hodanja, učestalog mokrenja, dehidracije, pojačane žeđi, napadaja, kome i smrti.

Blagdanske ukrasne biljke

Dok su božićne zvijezde, imela i božikovina popularne blagdanske ukrasne biljke u mnogim domovima, FDA upozorava da bi mogle otrovati vaše ljubimce.

Ako pas ili mačka grickaju lišće ili stabljike božićne zvijezde, mogu patiti od slinjenja i proljeva. Lišće i stabljika imele također sadrže otrove koji mogu izazvati usporen rad srca i nizak krvni tlak.

Listovi božikovine sami po sebi nisu smrtonosni, ali jarko crvene bobice su prožete otrovom koji, kada se konzumira, može izazvati slinjenje, povraćanje, proljev, gubitak apetita i smanjenu aktivnost.

Ostaci hrane

Ako mački ili psu ponudite ostatke hrane, morate znati da to može dovesti do problema. Komadići kostiju mogu zapeti u grlu kućnih ljubimaca, uzrokujući gušenje. Oštri dijelovi također mogu uzrokovati ozljede usta, grla i želuca ili probušiti crijeva.

Čokolada

Čokolada je nezaobilazan dio blagdana, ali samo dva grama te poslastice mogu biti pogubna za psa srednje veličine. Psi ne mogu razgraditi toksin brzo kao ljudi, što ih čini osjetljivijima na njegove učinke. Simptomi trovanja čokoladom kod pasa uključuju povraćanje, proljev, nemir, hiperaktivnost, pojačano mokrenje i napadaje.

Vrećice čipsa

Prazne vrećice čipsa također predstavljaju opasnost za kućne ljubimce koji mogu nanjušiti miris hrane i zabadati glave unutra kako bi polizali ostatke. U nekim slučajevima vrećice im mogu zapeti na glavi, što ih dovodi u opasnost od gušenja.

Kako bi se to izbjeglo, FDA kaže da treba osigurati da se sve vrećice pravilno bace nakon upotrebe te da se ne ostavljaju tamo gdje ih kućni ljubimci mogu dohvatiti.

Opušci cigareta

Ako u svom domu imate goste i na stolu ostavite pepeljaru punu opušaka, pripazite na svog ljubimca. Psi mogu pojesti opuške i otrovati se nikotinom. Simptomi uključuju drhtavicu, slinjenje, povraćanje i proljev. Čak i male doze nikotina mogu uzrokovati napadaje, smanjenu aktivnost, usporeno disanje, usporen rad srca ili smrt.

Pročitajte više