Češnjak je učinkovit protiv buha i krpelja! Je li otrovan i za pse?

 Foto: www.123rf.com

ČEŠNJAK se desetljećima nalazio na popisu namirnica koje su otrovne za pse. Zašto? U sebi sadrži spojeve koji kod pasa teoretski mogu izazvati anemiju (oštećenje crvenih krvnih stanica).

Potencijalna opasnost

Pišući o potencijalno toksičnim svojstvima češnjaka veterinar  Pet centra navodi kako se ona javljaju ako pas češnjak jede u pretjerano velikim količinama i to kroz duže razdoblje.

"Da bi se razvio toksični efekt, tj. hemolitička anemija, pas bi trebao pojesti dnevnu količinu češnjaka koja iznosi 0,5% njegove tjelesne težine. Primjerice, to se može dogoditi ako pas od 10 kg svaki dan pojede 50 grama svježeg češnjaka", navodi stručnjak Pet Centra.

Isto pišu i stručnjaci Dogs Naturally Magazina navodeći kako s davanjem češnjaka treba bit umjeren i problema, ako je pas zdrav i nema neku od kroničnih bolesti, ne bi trebalo biti.

Prednosti češnjaka

Kao ljekovita svojstva koja se vežu uz češnjak stručnjaci između ostalog navode: jačanje imunološkog sustava, antivirusno i antibakterijsko djelovanje, pospješuje rad probavnog sustava. Također, češnjak je snažan repelent koji odbija buhe i krpelje.


Koliko češnjaka psi smiju jesti?

Svima koji razmišljaju o uvođenju češnjaka u prehranu svojih ljubimaca stručnjaci navedenog magazina daju okvirne smjernice ZA ZDRAVE PSE koliko bi češnjaka pas dnevno smio pojesti.




Pas težine 4 do 6 kilograma dnevno smije pojesti najviše pola češnja. Psi težine između 9 i 18 kilograma smiju pojesti najviše jedan češanj. Teži li pas između 20 i 30 kilograma dnevno smije pojesti do dva češnja, dok više od 2 do 2,5 češnja smiju pojesti psi iznad 35 kilograma.

Navedene su gornje granice ( smatrate li da im je to puno možete im davati manje). Preporuka stručnjaka je da se svakih pet dana napravi pauza od dva dana. 

Kako poslužiti češnjak? Sitno narezati i pomiješati s hranom koju pas jede.

Pročitajte više