Deset najnježnijih pasmina pasa koje su dobar izbor za svakoga

Foto: Pexels

PSI su prijateljski nastrojena životinjska vrsta koja je stoljećima čovjekov najbolji prijatelj. Svaki pas ima specifičnu osobnost, ali puno toga ovisi o njegovoj socijalizaciji, treningu i na što je sve naviknut. Općenito, dobro odgojen pas bilo koje pasmine bit će prijateljski nastrojen prema čovjeku. Međutim, postoje određene pasmine koje su nešto društvenije same po sebi.

Te su pasmine prilagodljive novim situacijama i okruženjima, lako ih je dresirati i ne uzbuđuju se prelako u svim situacijama. Psi, koji se previše lako uzbude, znaju biti neposlušni i teško ih je kontrolirati, a to može postati problem ako se radi o većoj vrsti koja ima tendenciju skakanja po ljudima. Pasmine koje se smatraju dobroćudnima, rijetko su sklone tjeskobi i strahu. Obično bespogovorno slijede vaše vodstvo i energiju.

Zlatni retriver

Zlatni retriver jedna je od onih pasmina koja se desetljećima ne skida s lista omiljenih pasa, i to s razlogom – puni su samopouzdanja, vedri i uvijek spremni za nove avanture. Poznati su po tome da slušaju svoje vlasnike i prate ih u stopu. Također, nikada nisu agresivni prema djeci ili drugim životinjama.

Labrador retriver

American Kennel Club proglašava labradore retrivere najpopularnijom pasminom pasa u SAD-u već tri desetljeća. Ni kod nas situacija nije mnogo drugačija, budući da ove pse viđamo svaki dan na ulici. Obožavaju biti u blizini ljudi i napravit će sve da budete zadovoljni s onime što rade!

Irski seter

Pasmina je ovo koja se slaže sa svima, a kada kažemo sa svima, mislimo na djecu (malu i veliku), druge pasmine pasa, mačke i strance. Ne može biti dobroćudnije od toga.

Border collie

Često smatrani najinteligentnijom pasminom, border collie izvrsna je za sportske aktivnosti svake vrste. Osobe koje uživaju u planinarenju, trčanju ili biciklizmu u ovoj će pasmini pronaći aktivnog suputnika.

Bokser

Bokseri su psi koje se često naziva klaunovima psećeg svijeta. Obožavaju pažnju vlasnika, pa vam s njima nikada neće biti dosadno. Pripazite jedino na to da ga od malih nogu naučite kako ne smije skakati na ljude, jer je to nešto čemu su skloni ako ih se ne odgaja pravilno.

Newfoundlandski pas

Poznati kao „nježni divovi“, ovo su psi koji ne zahtijevaju veliku količinu tjelovježbe, već će biti dovoljno odvesti ih u kratku šetnju. Njihova nježna narav savršeno će se uklopiti u obitelj s djecom koja već ima druge pse ili mačke.

Pudl

Neovisno o veličini pudla, radi se o pametnoj pasmini koja lako uči trikove, poslušna je i uživa u bavljenju tjelesnom aktivnošću. Njihova dobroćudna narav i energija nisu njihov jedini plus. Smatraju se hipoalergenskim psima jer se iznimno malo linjaju, pa su idealni i za one ljude koji žive u stanovima.

Mops

Maženje i igra ono su što mops najviše voli! Ako se odlučite za udomljavanje ove pasmine, pripremite se na ljubimca koji će uvijek htjeti biti kraj vas te kojemu ćete morati oprezno dozirati količinu hrane jer su skloni debljanju.

Pas kralja Charlesa

Uzgojeni su kao pasmina koja bi trebala biti čovjekov pratitelj, a takvu narav zadržali su do danas. Izvrsni su psi za osobe koje imaju dovoljno vremena da im posvete svu svoju pažnju, budući da ne vole biti sami i odvojeni od vlasnika. Idealni su za maženje na krevetu!

Dugodlaki škotski ovčar

Inteligentni, odani i druželjubivi – ovi psi vole provoditi vrijeme u vašem društvu i prirodi. Kao psi koji su originalno uzgajani kako bi okupljali krda, vole se puno kretati pa će vam biti izvrstan izgovor da aktivirate cijelu obitelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.