Deset pasmina pasa koje neodoljivo podsjećaju na medvjediće

POSTOJI li išta simpatičnije od psa? Da, odgovor je pas umiljat poput medvjedića. Ako tražite četveronožnog prijatelja koji posjeduje snažnu, zaštitničku prirodu medvjeda, evo nekoliko pasmina koje bi vam se mogle svidjeti.

1. Akita

Akita se često naziva “tihim lovcem”. Riječ je o tihom i temperamentnom psu kojeg može biti teško trenirati. Dugo je služio kao čuvar i lovački pas i zahtijeva stroge svakodnevne vježbe.

2. Pirenejski planinski pas

Ova pasmina ime duguje planinskom lancu između Francuske i Španjolske, Pirenejima. Zadaća ove pasmine bila je obrana od predatora poput vukova i medvjeda. Pirenejski planinski psi su nježni divovi koji mogu težiti više od 50 kilograma, ali su inteligentni i odani te zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima.

3. Chow chow

Chow chow je pasmina koja potječe iz drevne Kine. Jedinstvenima, simpatičnima i umiljatima ih čini bujno krzno. Poznato je da se dobro prilagođavaju bilo kojoj životnoj situaciji.

4. Samojed

Samojed je pasmina špica koja potječe sa sibirskog područja. Snažni su i inteligenti te uzgajani za vuču saonica na polarnim ekspedicijama. Simpatični su i razigrani kućni ljubimci koji neodoljivo podsjećaju na polarne medvjede.

5. Newfoundland

Ovi veliki psi često teže i do 75 kilograma, ali su nježni, strpljivi i podložni obuci. Uzgajani su kao radni psi za kanadske ribare, a često ih se naziva psima dadiljama zbog načina na koji paze i štite djecu. S pravom nose naziv nježnih divova.

6. Vučji špic (engl. Keeshond)

Ovaj pas postao je simbol Stranke nizozemskih rodoljuba u 18. stoljeću. Vjeruje se da ime duguje vođi patriota Keesu de Gyselaeru ili njegovom psu Keesu. Više podsjećaju na medvjediće nego na medvjede, a poznati su kao energična i inteligentna pasmina jednostavna za treniranje. 

7. Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar, kao što samo ime govori, potječe s Kavkaza. Ti neustrašivi psi dobili su zadatak čuvati stada i domove u otežanim uvjetima. Iako su krupni i snažni, puni su ljubavi prema svojim obiteljima.

8. Leonberger

Leonbergeri dolaze iz Njemačke, gdje su uzgajani za cara Aleksandra II., Napoleona III. i Edwarda VII. Mnogi su uživali u svom plemenitom statusu, ali dio je ostao raditi na farmama i pristaništima. S obzirom na impresivnu veličinu i snagu, poznati su po vještom vučenju kola. Mirni su i nježni, ljubazni i susretljivi te izvrsni čuvari.

9. Euroazijski pas

Ovo je siguran i uravnotežen pas koji najviše voli biti u društvu svoje obitelji. Iako nisu najveći, vrlo su snažni, ali osjetljivi i oprezni u društvu stranaca, zbog čega su vrsni čuvari.

10. Pomeranac

Iako su maleni i lagani, zahvaljujući zaobljenim ušima i krznu, ovi psići su slika i prilika medvjedića. Vrlo su samopouzdani i znatiželjni te jedna od najpopularnijih pasmina.

Pročitajte više