Doznajte kako možete prepoznati je li vam mačka pretila ili ne

123rf.com

PRETILA mačka može imati mnogo zdravstvenih problema. Kako i kod ljudi višak kilograma utječe na zdravlje tako je i kod životinja.

Prekomjerna težina može skratiti život vašeg ljubimca. Problemi nastanu kada se u tijelu životinje počnu skupljati masnoće zbog čega težina može biti mnogo veća od preporučene.

Najlakši način za praćenje je vaganje. Ako imate mačku koja baš nije ljubitelj mirovanja, izvažite sebe s njom u naručju i tako joj pratite težinu. Naravno, prvo izvažite sebe pa tek onda na vagu stanite zajedno.

Je li mačka pretila ili ne možete osjetiti i ako prstima pređete preko rebara, kralježnice i ramena. Ako ne možete napipati te dijelove, šansa da je mačka pretila je velika.

Još jedan način da primijetite pretilost je da pogledate mačku odozgo da vidite je li struk definiran ili su se nakupile masne naslage.

Pretilost kod mačaka može imati razne uzroke, a neki su dob, spol, sterilizacija/kastracija i način hranjenja. Mačke su životinje koje bi mogle jesti cijeli dan, iako ne osjećaju glad, a isto tako jako vole spavati.

Pretilost mačke može biti uzrokovana i nekim bolestima pa se svakako posavjetujte s veterinarom ako sumnjate da je premašila idealnu težinu.

Vrlo je teško reći koja bi bila idealna težina mačke, jer ona ovisi o pasmini mačke, no obično se kreću u rasponu 2-11 kg, npr. obična mačka je prosječno teška 3,5-4,5 kg dok sibirska mačka može imati i do 9 kg.

Mačka koja ima fizički neaktivan život ima i nisku potrebu za energijom, stoga joj je potrebno i manje hrane, a aktivnoj je potrebno više.

Svaki proizvođač hrane na pakiranju proizvoda ima naznačenu prosječnu količinu hrane koja je potrebna vašoj mački. Tu količinu rasporedite na četiri-pet obroka dnevno i vjerujemo da ne bi trebalo biti problema s viškom kilograma.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više