Edukativni program u Zoološkom vrtu povodom Svjetskog dana divljih vrsta

Foto: Shutterstock

Povodom Svjetskog dana divljih vrsta zagrebački Zoološki vrt u nedjelju organizira edukativni program za posjetitelje od 10 do 14 sati u Interpretacijskom centru zaštićene faune Hrvatske, u blizini nastambe smeđih medvjeda.

Kako se navodi u priopćenju, ovogodišnja tema Svjetskog dana divljih vrsta je "Povezivanje ljudi i planeta: istraživanje digitalnih inovacija u zaštiti divljeg svijeta". Na edukaciji će biti riječi o ilegalnoj trgovini životinjama i biljkama te proizvodima koji se od njih izrađuju. Posjetitelji će moći razgledati raznovrsne preparate te doznati koje su skupine životinja najčešće na meti krivolovaca, krijumčara i ilegalnih trgovaca.

Edukatori će potaknuti djecu i njihove roditelje na kritičko promišljanje o suvenirima biljnog i životinjskog podrijetla. Objasnit će im kako sami mogu doprinijeti smanjenju ilegalne trgovine divljim vrstama, a pričat će im i o neobičnim slučajevima zapljene krijumčarenih životinja proteklih godina.

Brojni ilegalni krijumčari na prostoru EU

Koliko je ilegalna trgovina prisutna, otkrivaju i podaci EU. U EU je 2022. godine zaplijenjeno 900 živih ptica te 88 živih zmija. Krijumčari su imali i pune torbe stvari životinjskog podrijetla. U Uniji je te godine zaplijenjeno 2023 komada slonovih kljova te 549 kožnih proizvoda među kojima ih je više od pola bilo izrađeno od krokodilske kože.

Nove tehnologije imaju sve veću primjenu u zaštiti biljnog i životinjskog svijeta. Unaprjeđuju nadzor, istraživanja i komunikaciju. Tako je populacije ugroženih vrsta životinja danas moguće pratiti uređajima poput zračnih i podvodnih dronova.

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se 3. ožujka od 2013. godine. Na taj je dan 1973. godine usvojena Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) kojoj je svrha regulacija i nadzor međunarodne trgovine divljim vrstama kako ta trgovina ne bi ugrožavala njihov opstanak.

Pročitajte više