Epilepsija kod pasa i kako se s njome nositi

Foto: Twitter


EPILEPSIJA je najčešća kronična neurološka bolest kod pasa, često popraćena dramatičnim kliničkim simptomima te zahtijeva doživotno liječenje i praćenje od strane veterinara. Najčešće se očituje kočenjem mišića, zabacivanjem glave, slinjenjem, nekontroliranim žvakanjem i otežanim ili onemogućenim gutanjem. Moguće je i povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija te gubitak ili poremećaj svijesti.


Bitno je napomenuti da epilepsija nije isto što i epileptični napadaj. Epileptični napad je jedan simptom, a epilepsija je kronični poremećaj, kod kojeg se epileptični napadi ponavljaju. Postoje dva oblika epilepsije - idiopatska  te simptomatska. Kod većine pasa radi se o idiopatskoj epilepsiji nepoznatog uzroka.

Liječenje epilepsije kod pasa se provodi jedino kad se napadi češće ponavljaju po određenim pravilima i razmacima. Cilj lijekova je smanjenje intenziteta i jačine napada jer nije moguće u potpunosti ukloniti epileptične napade. Epileptični napadi sami po sebi ne ugrožavaju život, osim ako se napadi ne nastavljaju kroz nekoliko sati i tada je potrebna hitna pomoć veterinara. Za vrijeme napada, oboljelom psu ne treba davati nikakve lijekove, niti vodu, već osigurati prostoriju umjerene topline i prostranosti te spriječiti da se za vrijeme napada povrijedi.

Pročitajte više