Faraonski gonič: Zanimljivosti o jednoj od najstarijih pasmina na svijetu!

 Foto: 123rf.com

FARAONSKI gonič pas je srednje veličine tijela atletske građe koje je prekriveno kratkom i sjajnom dlakom žućkasto smeđe boje (različite nijanse boje hrđe). Na prstima, vrhu repa i prsima prema kinološkom standardu dozvoljena je i bijela boja.

Smatra ih se jednom od najstarijih udomaćenih pasmina pasa na svijetu čije porijeklo, kao i kod svih drvenih pasmina nije u potpunosti poznato. Pretpostavlja se kako su preci današnjih faraonskih goniča nastali u Egiptu, oko 3000 godina prije Krista. Koristilo ih se kao lovačke pse za gonjenje sitne divljači, a prema nekim teorijama bili su ljubimci egipatskih faraona.

Smatra se kako su od tih pasa koje su iz Egipta na Maltu donijeli Kartažani i Feničani nastali faraonski goniči kakve znamo danas. Koristilo ih se u lovu na zečeve, ali i kao čuvare koji su stada ovaca pratili do pašnjaka.



Danas ih se pak najčešće drži kao obične kućne ljubimce, a uzimajući u obzir da je riječ o izdržljivim psima koji su puni energije preporučuju se aktivnijim vlasnicima koji traže partnera za rekreativno bavljenje nekim od psećih sportova, bicikliranje, trčanje...

Naravno, energiju mogu potrošiti i kao obiteljski psi dugim šetnjama, igrajući se s ljudskim, ali i psećim prijateljima.

Naša preporuka je da ih držite u stanu (pogotovo jer imaju kratku dlaku), a odlučite li ih se držati u dvorištu obavezno stavite visoku ogradu jer su skloni bježanju od kuće.

Kao i kod svakog psa sa socijalizacijom treba početi što ranije, a kako pas jureći za svime što se kreće ne bi završio pod kotačima automobila posebnu pažnju obratiti na obuzdavanje njihovih lovačkih nagona. Jedan od njih je i pretjerano lajanje što se ne bi moglo svidjeti vašim susjedima.

Omogućite li psu sve što kao pasmina treba, budući da je riječ o jednoj od "najzdravijih pasmina" vaš ljubimac živjet će duže od 14 godina.

Budući da je više glava pametnije od jedne pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom.

Zanimljivosti o pasminama pasa

Newfaundlander

Patuljasti šnaucer

Doberman

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Pročitajte više