FOTO Preslatki samojed "uhvaćen" kako uživa u snijegu na putu do Snježnika

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

JEDAN samojed uživao je igrajući se na snijegu na putu do Snježnika, a fotograf ga je uhvatio kako se veselo valja i zavija, dajući svima do znanja da je svoj na svome.

Samojed je inače pasmina koja potječe iz Sibira, a prepoznatljiv je po "nasmijanom licu" i tijelu srednje veličine prekrivenom gustom bijelom dlakom i poddlakom.

Pasmina je dobila ime po plemenu Samojed koje se iz centralne Azije naselilo na području Sibira, gdje su se bavili uzgojem sobova, a pse su koristili za čuvanje i nadgledanje.

Po prirodi nisu agresivni i vole društvo drugih životinja, ali ako nisu pravilno socijalizirani i svaki dan im ne omogućite duge i aktivne šetnje, vaš samojed mogao bi napadati druge pse (pogotovo mužjaci mužjake), trčati za mačkama, pticama, biciklistima i svime što se kreće, a čest slučaj je da zanemareni samojedi koji žive u kući s dvorištem (ako ne dobivaju dovoljno aktivnosti) često bježe od kuće (kopanjem rupa ispod ograde).  



Također, riječ je o glasnim psima koji često laju, a nezadovoljstvo što ste ih ostavili same kod kuće iskazivat će tužnim zavijanjem.

Uzimajući sve navedeno u obzir, lako se dolazi do zaključka da će odgovoran vlasnik sa svojim samojedom puno vremena provoditi na otvorenom, a kad imate bijelog psa s dugom dlakom, to podrazumijeva redovito i temeljito češljanje.

Pročitajte više