Je li štetno psima davati pečeno meso s roštilja?

Foto: Shutterstock

Roštilj na otvorenom tijekom toplijih mjeseci može biti ugodno iskustvo za mnoge ljude, ali vlasnici kućnih ljubimaca često postavljaju pitanje je li sigurno dijeliti svoje ukusne obroke s njihovim krznenim prijateljima, posebno kada je riječ o pečenom mesu s roštilja. I dok većina pasa neće odbiti ukusne komadiće pečene hrane, važno je razmotriti potencijalne zdravstvene rizike prije nego što podijelite svoj obrok sa svojim četveronožnim prijateljem.

Rizici od davanja pečenog mesa psima

Pečeno meso s roštilja često je bogato masnoćama i uljima koja mogu uzrokovati probavne smetnje kod pasa, uključujući povraćanje i proljev. Prekomjerna konzumacija masne hrane može dovesti do problema.

Nadalje, komadići pečenog mesa često sadrže kosti, koje mogu biti opasne za pse. Kosti se lako mogu slomiti i uzrokovati ozljede u ustima ili gastrointestinalne blokade koje zahtijevaju hitnu veterinarsku intervenciju.

Marinade i začini koji se koriste pri pečenju mesa mogu sadržavati sastojke poput luka, češnjaka ili začina koji su otrovni za pse. Čak i male količine ovih sastojaka mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

Ostaci hrane s roštilja mogu sadržavati komadiće ugljena ili druge materijale koji nisu sigurni za konzumaciju pasa. Također, hrana koja ostaje na roštilju može postati kontaminirana bakterijama koje mogu uzrokovati bolesti poput salmonele ili E. coli infekcije.

Sigurni načini uživanja s psom

Ako želite dijeliti obrok s roštilja sa svojim psom, postoje sigurni načini kako to učiniti.

Kuhajte poseban obrok. Pripremite poseban obrok za svog psa koji ne sadrži začine, masnoće ili kosti. Kuhana piletina ili puretina bez kože često su sigurni izbori. Izbjegavajte koštane komadiće. Ako dijelite komadiće mesa sa svojim psom, uvijek provjerite jesu li bez kostiju i bez kože.

Održavajte higijenu. Pazite da hrana koju dijelite sa svojim psom bude svježa i sigurna za konzumaciju. Izbjegavajte davati ostatke hrane s roštilja koje su dugo stajale na otvorenom ili su kontaminirane.

U konačnici, dok povremeno dijeljenje malih komadića mesa s roštilja može biti u redu za neke pse, važno je biti svjestan potencijalnih rizika i pažljivo odabrati sigurne opcije hrane za vašeg ljubimca. Uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom ako niste sigurni je li određena hrana sigurna za vašeg psa.

Pročitajte više