FOTO Upoznajte naše zmije i nemojte paničariti jer nisu sve otrovne

Foto: 123rf.com

UDRUGA AWAP objavila je apel u kojem moli da se ne ubijaju zmije i da nema potrebe strahovati. Hrvatske zmije otrovnice prepoznatljive su po specifičnoj šari na leđima i glavi koja je jasno odvojena od vrata. U ovu skupinu spadaju poskok, planinski žutokrug i riđovka.

Sve ostale zmije nisu otrovne i pomažu nam jer jedu glodavce kao što su miševi, štakori i voluharice pa time smanjuju i mogućnost da se maleni glodavci dosele bliže kuće.

Jedna od čestih pogrešaka je da su sljepić i blavor zmije, no nisu. Oni pripadaju porodici guštera bez nogu i ne treba ih se bojati.

Kada vidite zmiju, ako se bojite, proizvedite neki zvuk ili vibraciju i ona će pobjeći.

Što učiniti u slučaju ugriza zmije?

Ne pokušavajte zmiju ubiti ili uhvatiti jer bi pri tome još koga mogla ugristi; liječnici dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točna determinacija vrste nije potrebna jer se za ugrize svih triju naših otrovnica daje jedinstveni protuotrov.

Osoba se mora smiriti i ne treba paničariti. Treba ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva.

Ranu treba pustiti da krvari i ne treba je ni u kojem slučaju pokušavati rezati ili iz nje isisavati otrov.

Preporučuje se očistiti ranu i imobilizirati ujedeni ekstremitet pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, ali vezivanje NE smije biti previše snažno.

Ugrizenu osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove ili nazvati Hitnu pomoć.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više