Gastro revolucija hrane za ljubimce: Je li otišlo predaleko?

U današnje vrijeme, kada su psi i mačke postali punopravni članovi obitelji, ne čudi što su njihovi obroci doživjeli pravu gastro revoluciju. Od organske hrane do specijaliziranih obroka, vlasnici kućnih ljubimaca spremni su iskeširati pravo malo bogatstvo kako bi njihovi četveronožni prijatelji jeli jednako dobro, ako ne i bolje, od njih samih. Ali što stoji iza ovog trenda 'hrane za ljude' za kućne ljubimce?

 

Luxury na tanjuru: Psi i mačke jedu bolje od vas

Zaboravite na suhu hranu i konzerve – moderni kućni ljubimci sada uživaju u obrocima koji bi mogli posramiti i najfinije restorane. 'Human-grade' hrana, ili kako bi mi to preveli, 'hrana pogodna za ljudsku konzumaciju', postala je must-have među vlasnicima koji žele samo najbolje za svoje dlakave drugare. Riječ je o hrani koja zadovoljava iste standarde kvalitete i sigurnosti kao hrana koja se priprema za ljude, što znači da nema više sumnjivih sastojaka i nejasnih etiketa.

 

Zdravlje ili statusni simbol?

Dok neki tvrde da je ovakav pristup ishrani kućnih ljubimaca odraz brige o njihovom zdravlju, drugi se ne mogu oteti dojmu da je riječ o još jednom načinu pokazivanja statusa. "Pogledajte, moj pas jede bolje od vašeg!" mogla bi biti nova parola među pripadnicima srednje i više klase. No, unatoč skeptičnosti, ne može se zanijekati da 'human-grade' hrana može imati pozitivne učinke na zdravlje kućnih ljubimaca, smanjujući rizik od alergija, probavnih problema i drugih bolesti.

 

Biznis koji cvjeta

Industrija hrane za kućne ljubimce nikada nije bila profitabilnija. S porastom svijesti o važnosti pravilne prehrane, tržište 'human-grade' hrane za ljubimce doživljava pravu eksploziju. Proizvođači se utrkuju tko će ponuditi bolji i zdraviji proizvod, a cijene, sudeći po sve većoj potražnji, za mnoge nisu problem. Čini se da ljubav prema ljubimcima ne poznaje granice – niti financijske.

 

Ljubav ide kroz želudac

 

Bez obzira stojite li na strani onih koji vjeruju da je 'human-grade' hrana samo još jedan način iskazivanja ljubavi prema kućnim ljubimcima ili onih koji smatraju da je riječ o nepotrebnom rasipništvu, jedno je sigurno – psi i mačke nikada nisu jeli bolje. A dok se tržište nastavlja širiti, ostaje vidjeti hoće li ovaj trend postati nova norma ili će, kao i mnogi prije njega, s vremenom izblijediti. Jedno je sigurno, 'human-grade' hrana za sada zauzima važno mjesto na jelovnicima kućnih ljubimaca diljem svijeta.

 

Pročitajte više