"Japan ima Hachikoa, Bosna ima Medu": Sarajlije žele podići spomenik omiljenom psu

Foto: Facebook

Udruga za zaštitu životinja Ruka za šapu iz Sarajeva na ideju građana pokrenula je inicijativu da se psu Medi podigne spomenik i izradi mural, a u tijeku je prikupljanje potpisa.

Naime, građane sarajevskog naselja Grbavica nedavno je rastužila vijest da je pregažen ulični pas Medo, koji je bio svojevrsni simbol ovog dijela grada. Stoga je udruga za zaštitu životinja Ruka za šapu na ideju građana pokrenula inicijativu za podizanje spomenika Medi u sarajevskom naselju.

"Mahalskog psa Medu, s kojim su mnogi provodili vrijeme, krajem veljače je nesavjesni vozač pregazio i tom prilikom usmrtio. O Medi su mnogi mediji pravili priče. Sve generacije građana Grbavice su se brinule o njemu, a bio je poznat i ostalim naseljima Sarajeva.

Medo je bio mahalski pas koji se smatrao komšijom pa su nakon tragičnog događaja djeca u znak sjećanja na njega crtala srca pored trafike. Stanari su napravili osmrtnicu. Grbavica je počela bolovati za svojom legendom. Tu se rodila ideja građana o memorijalizaciji simbola i najdražeg bića Grbavice", poručili iz Udruge za zaštitu životinja Ruka za šapu, piše Oslobođenje.

"Nadamo se da će inicijativa biti odobrena od strane Općine jer bi time Medo dobio svoj spomenik i mural, čiji je cilj obilježiti njegov život i jednu epohu Grbavice. Ako Japan ima svog Hachikoa, neka Bosna ima svog Medu. Simbol vjernosti, ljubavi i prijateljstva. U vremenu kada toga možda ponajviše nedostaje", zaključili su iz Ruke za šapu.

Pročitajte više