Grozno se osjećala kad je vidjela što se dogodilo ovoj patki pa ju je odlučila spasiti

Foto: Glenda Maguire

VIDITE li ovaj plastični prsten od otvora boce? Vjerojatno ste i vi bacili desetke ili stotine ovakvih komadića plastike u smeće, a možda i na tlo dok ste hodali ulicom. Tu vrstu otpada nažalost vidimo svugdje po gradu i uopće ne razmišljamo o tome kako naš nemar utječe na majku prirodu.

Životinje su vrlo često žrtve ovog tipa uništavanja prirode. U to se uvjerila i Glenda Maguire iz Južnoafričke Republike koja je u blizini jednog jezera ugledala divlju patku s plastičnim prstenom oko vrata. Žena se nije približavala jatu nego je koristila kameru na mobitelu koju je zumirala i vidjela da je patki plastični prsten zapeo u kljunu te se nije mogla osloboditi.

Patka se očajnički pokušavala osloboditi opasnog otpada, a Glenda je slomljenog srca gledala i snimila video kako bi druge ljude upozorila o posljedicama bacanja otpada po prirodi.

Jato se nakon dva dana vratilo na jezero, a Glenda je ovaj put odlučila jadnu patku uhvatiti mrežom kako bi joj mogla pomoći. To se i dogodilo - plastični prsten joj je skinula s vrata te joj dala hrane i vode jer je patka bila vrlo gladna i žedna. Kad ju je vratila na slobodu, patka je odmah odletjela do jezera, a nakon nekoliko dana se priključila svome jatu te krenula na put.

Pročitajte više