Hranite li vašu mačku pravilno? Saznajte koje sve hranjive tvari su im potrebne

Foto: Press

Za ljubitelje mačaka, skrb o njihovom zdravlju predstavlja neprestanu brigu. Da biste osigurali dug i sretan život vašeg krznatog prijatelja, ključno je pravilno uravnotežiti pet glavnih skupina hranjivih tvari - proteine, masti i ulja, vitamine, minerale i ugljikohidrate.

Proteini: temelj zdrave prehrane

Mačke kao mesožderi zahtijevaju meso kao glavni izvor proteina. Oni su neophodni za rast, održavanje mišića, zdravu kožu i krzno te igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava.

Voda: esencijalna hidratacija

Unatoč njihovom prirodnom instinktu za koncentriranje urina, mačke mogu razviti probleme s mokraćnim sustavom ukoliko ne konzumiraju dovoljno vode. Pružite svojoj mački pristup čistoj, svježoj vodi iz prikladne zdjele ili fontane, kako biste osigurali optimalnu hidrataciju, ključnu za prevenciju problema poput cistitisa.

Proteini i aminokiseline: graditelji snage i vitalnosti

Proteini, sastavljeni od aminokiselina, čine osnovu energije za mačke. Kroz pravilnu prehranu, osigurajte im sve esencijalne aminokiseline potrebne za održavanje zdravih mišića, kože i krzna.

Esencijalne masne kiseline: za zdravu kožu i dlaku

Masti, poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina, igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave kože i dlake. Bez obzira na duljinu dlake vaše mačke, hrana bi trebala biti formulirana s dodatkom esencijalnih masnih kiselina, kako bi potaknula sjajnu i zdravu dlaku.

Ugljikohidrati i prebiotici: energija i zdrava crijeva

Iako nisu ključna komponenta, ugljikohidrati pružaju lako dostupnu energiju. Prebiotici podržavaju zdravlje probavnog sustava poticanjem dobrih bakterija, dok vlakna potiču normalan rad crijeva i kvalitetnu stolicu.

Ravnoteža minerala: ključ za zube i kosti

Minerali poput kalcija i fosfora su neophodni za jake zube i kosti. Kvalitetna prehrana osigurava pravu ravnotežu ovih minerala, posebno bitnu tijekom trudnoće i rasta mačića.

Vitamini: potpora rastu i održavanju zdravlja

Vitamini su ključni za rast, održavanje zdrave kože, dlake te podršku imunološkom sustavu. Važno je da hrana za vašeg ljubimca sadrži sve potrebne vitamine u optimalnim količinama, kako bi se osiguralo cjelokupno zdravlje vaše mačke.

Inovacija za svaku potrebu: PURINA® PRO PLAN®

Svaka mačka je jedinstvena, stoga PURINA® PRO PLAN® nudi različite formule za različite potrebe. Od steriliziranih mačaka do onih s osjetljivom kožom, svaka formula je pažljivo stvorena kako bi pružila ciljanu podršku i zadovoljila ukusne preferencije. Nakon sterilizacije, promjene u hormonima često dovode do manjka fizičke aktivnosti te sklonosti prejedanju. PRO PLAN® Sterilised linija od Purine, nudi potpunu prehranu prilagođenu steriliziranim mačkama, s dodatnim hranjivim tvarima za podršku zdravlja mozga, bubrega i probavnog sustava.

Za mačke s osjetljivim probavnim sustavom, rješenje je njihova PRO PLAN® Delicate digestion hrana. S laganim i probavljivim sastojcima, prilagođava se potrebama odraslih mačaka s osjetljivim želucem. Optimalna ravnoteža između kvalitetnih sastojaka, čini ovu hranu idealnom opcijom za mačke koje zahtijevaju posebnu pažnju prema svojoj probavi.

Oni koji žele svojoj mački ponuditi ne samo nutritivno bogatu, već i prehranu koja će im održavati krzno i kožu zdravim, mogu se okrenuti Purininoj PRO PLAN® Derma Care hrani, koja kombinira vrhunske sastojke s pažljivo odabranim okusima, kako bi zadovoljila i najfinije mačje nepce. PRO PLAN® Derma Care hrana postaje ne samo nutritivno ispravna, već i prava poslastica za vašu mačku.

Važnost ove brige postaje očita u prevenciji problema poput prekomjerne težine, urinarnih problema i drugih zdravstvenih izazova s kojima se sterilizirane mačke mogu suočiti. Purinina predanost pružanju vrhunske hrane za mačke odražava se u njihovom istraživanju i razvoju, osiguravajući da svaka linija proizvoda bude posebno prilagođena specifičnim potrebama mačaka.

Pročitajte više