Udruga iz Hrvatske skuplja pomoć za životinje u Ukrajini: Ovo je tek početak

Foto: Udruga Dobro Dobrim

KAD je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, mnoge obitelji su razdvojene i protjerane, ljudi su izgubili svoje domove, svoje najmilije i vlastite živote. Neki su ostali i bez svojih ljubimaca - mnoge životinje su poginule, druge su se izgubile, treće su ostavljene tijekom evakuacije. 

Srećom, postoje volonteri velikog srca koji rade na spašavanju životinja na ukrajinskim bojišnicama i pomažu im da dođu na sigurno. Među njima je Anastazija iz Udruge za zaštitu životinja Selidovo u Donjeckoj oblasti, koja se za pomoć obratila hrvatskoj udruzi Dobro Dobrim.

Životinje u Ukrajini su toliko preplašene da im je gotovo nemoguće prići

“Jedna od blagodati društvenih mreža je lakše pronalaženje i brže stupanje u kontakt s nekim tko je udaljen tisućama kilometara i koga nužno ne poznajemo. Tako je bilo i u ovom slučaju. S obzirom na to da od gotovo prvoga dana agresije na Ukrajinu onamo šaljemo pomoć, dobro smo upoznati sa situacijom. Žrtve ovog nepravednog rate su i životinje. I prije rata udruga iz Selidova je skrbila o napuštenim mačkama, a sada su proširili svoje djelovanje i na napuštene pse, koji je sada oko 400, ali i na ptice. Anastazija s kojom svakodnevno komuniciramo nam je prekjučer napisala da su životinje tako preplašene od stalnih detonacija da im je gotovo nemoguće prići i pogladiti ih”, ispričala je za Index članica udruge Dobro Dobrim Ivana Šoljan.

Udruga Dobro Dobrim već je s konvojima i ranije poslala nekoliko paleta donacija hrane za životinje, no ovoga puta im je želja poslati volonterima namjenski šleper u Selidovo.

“Do sada smo skupili tonu hrane i potrepština ali to je, s obzirom na velik broj napuštenih životinja, premalo, stoga su do kretanja šlepera potrebne još dvije tone”, nastavlja.

Našu sugovornicu smo upitali što se konkretno skuplja i gdje se donacije mogu donijeti ili uplatiti.

“Prikupljamo suhu i mokru hranu za pse i mačke, poslastice poput keksića, mesnih štapića i slično. Važne su i tablete i ampule protiv nametnika jer ipak se radi o životinjama koje 24 sata žive na cesti. Dobrodošle su i dekice i pokrivači jer opet se bliži zima. Za preuzimanje donacija molimo vaše čitatelje da nam se jave putem Facebooka, na e-mail ili telefon 098 407 287. Također vrlo rado prihvaćamo i novčane donacije koje se mogu uplatiti na račun Dobro Dobrim DoDo u Zagrebačkoj banci: HR6123600001102956881, model poziva 99, uz naznaku 'za životinje Ukrajine'. Naši volonteri na raspolaganju su i za preuzimanje onoga što donatori kupe na području Zagreba.”

"Ovo je samo početak"

Hrvatski volonteri će donaciju prevoziti do Lavova na zapadu Ukrajine, potom će je preuzeti ukrajinski volonteri iz Grkokatoličke crkve na putu do Kijeva, odakle nastavljaju volonteri udruge ICF koji dostavljaju u ratom zahvaćena područja, tako i u Selidovo.

“Udruga Dobro Dobrim radi na povezivanju i s drugim relevantnim udrugama kako bismo pomoć koju prikupljamo mogli kontinuirano slati, jer ovo je samo početak. Zato pozivamo vaše čitatelje da nam se jave kad god imaju donaciju”, poručuje Ivana.

Inače, udruga Dobro dobrim nastala je u veljači 2021. kao odgovor na katastrofu izazvanu potresima u Hrvatskoj. Već u prvima danima ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. formalizirali su suradnju s Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj stavljajući svoje znanje i resurse na raspolaganje, proširivši time djelovanje i ciljne skupine.

U Ukrajinu tjedno šalju jedan do dva transporta pomoći

“Vrlo brzo smo se povezali i izvrsno surađujemo s Caritasom Križevačke eparhije s kojom ostvarujemo niz projekata s ciljem pomoći izbjeglima iz Ukrajine i njihove inkluzije u hrvatsko društvo. Specifičnost našeg rada je otprema donacija u Ukrajinu isključivo na lokacije i u ruke onih kojima je pomoć potrebna. Do sada smo otpremili 137 vozila (kombija te manjih i većih šlepera), što znači da šaljemo jedan do dva transporta tjedno u Ukrajinu. Izdvojili bismo opsežnu akciju slanja pomoći u 47 domova za nezbrinutu djecu, dječjih bolnica i internata kojima smo, osim donacije u hrani, dostavili generatore, edukativna pomagala, laptope, madrace i slično. Naši transporti nerijetko sadrže teško dobavljive lijekove, medicinsku opremu i sve ostalo potrebno osobama na područjima zahvaćenima ratom”, pričaju nam vrijedni volonteri.

Nakon početka agresije na Ukrajinu, broj volontera se povećao, a udruga sada okuplja i Hrvate i Ukrajince.

“Vrijeme i trud odvojeni za pomaganje nekima će se možda činiti kao kap u moru, ali što bi more bilo bez te kapi? Stoga pozivamo i vaše čitatelje da nam se pridruže ako svoje slobodno vrijeme žele upotrijebiti za pripremu i pakiranje pomoći, prikupljanje sredstava, organiziranje akcija poput ove”, pozvali su.

Pročitajte više