I štakori vole snimati selfieje

Ilustracija: Shutterstock

Kad su dva štakora počela snimati vlastite fotografije kamerom pričvršćenom na njihov kavez, umjetnik Augustin Lignier rekao je da se osjeća "super moćno".

U sklopu svog diplomskog studija 2021. godine Lignier je nabavio dva štakora u trgovini kućnim ljubimcima u Francuskoj i napravio im složeni kavez, otkrio je za CNN. Koristeći mehanizam koji je glodavcima davao šećer kad god bi pritisnuli gumb, trenirao ih je da sami sebe fotografiraju - i u tom procesu dokumentirao pojmove zadovoljstva, nagrade i ponašanja ovisnosti izazvanog društvenim mrežama.

Namjerno objavljući smiješne životinjske fotografije i videozapise na društvenim mrežama, autoportreti štakora su "lijep način za privlačenje pažnje", rekao je Lignier, dodajući da nude "razigran" način za istraživanje tema kao što su smanjeni raspon pažnje i utjecaj algoritama društvenih medija.

"Kada imate takvu moć, čak i kada je to samo u odnosu na dva mala štakora, osjećate se kao da možete manipulirati svime. Ovo je stvarno čudan osjećaj."

Gumb za šećer

Lignier je svoj dizajn kaveza temeljio na Skinnerovoj kutiji, uređaju koji je za proučavanje ponašanja životinja izumio američki psiholog B. F. Skinner. Umjetnik je rekao da je crpio inspiraciju iz znanstvenih eksperimenata koje je Skinner provodio 50-ih godina kako bi osposobio životinje da izvršavaju složene zadatke.

Dok su dva štakora - koje je Lignier nazvao Augustin i Arthur, prema sebi i svom bratu - istraživala svoje novo okruženje, nasumično su dodirivali gumb koji im je davao šećer, objasnio je Lignier. Zatim su kroz otprilike tjedan dana počeli shvaćati pozitivan učinak pritiskanja gumba, povezujući ga s dozom šećera.

Nakon što su to shvatili, Lignier ih je premjestio u normalni kavez - s namjerom da životinje zaborave na šećer - prije nego što ih je vratio u izvorni kavez. Ali ovaj put tipka nije ispuštala šećer svaki put kada se pritisne.

Umjesto toga, otpuštanje šećera bilo je nasumično, ali budući da štakorov mozak povezuje zadovoljstvo sa šećerom, a šećer s gumbom, oni su ga dodirivali, objasnio je Lignier, dodajući da bi štakori ponekad pritiskali gumb za šećer više od jednom u minuti.

Snimanje selfieja

Njihove ludorije proizvele su niz selfieja, od kojih su neki izgledali kao da su snimljeni na čistoj, bijeloj pozadini. Drugi su bili više u stilu "krupnog plana" - tehnike koja se koristi za prikazivanje lica.

Davanje nasumičnih nagrada u zamjenu za snimanje selfieja odražava taktiku koju koriste društvene mreže i aplikacije za upoznavanje kako bi nagnale korisnike da se vraćaju, rekao je Lignier.

"Svaki put kad štakori pritisnu gumb, osjećaju dopamin u svom mozgu i onda se bilježi točan trenutak kada su ga dodirnuli. Bio sam fasciniran ovim", rekao je Lignier.

Nakon što su proveli nekoliko dana snimajući selfieje, štakori kućni ljubimci otišli su živjeti s Lignierovom majkom u Arles u južnoj Francuskoj, sve dok nisu uginuli i bili pokopani u njezinom vrtu.

Pročitajte više