I vi želite svog Hachika? Evo što treba znati o japanskoj akiti

Foto: Shutterstock

Svi koji su barem jednom pogledali film Hachiko barem su u jednom trenutku poželjeli istog takvog psa. Japanska akita, također poznata kao akita inu, izvanredno je snažna, hrabra i plemenita pasmina koja potječe iz Japana. Ova pasmina ima bogatu povijest i duboko ukorijenjen status u japanskoj kulturi, gdje se smatra nacionalnim blagom. 

Japanska akita je velik pas s impresivnom pojavom. Ima snažno tijelo te široku glavu s trokutastim uspravnim ušima i krupnim očima. Njezina dvostruka dlaka sastoji se od guste, kratke podlake i čvrste, ravno nosive dlake. Standardne boje uključuju crvenu, brindle, bijelu i tiger.

Akita je poznata po svom hrabrom i odanom karakteru. Ovi psi su inteligentni, neovisni i odani svojoj obitelji. Imaju miran i samouvjeren temperament, često se opisuju kao dostojanstveni i suzdržani, ali istovremeno i vrlo zaštitnički prema svojim vlasnicima.

Odani su i privrženi

Japanske akite su iznimno lojalne i privržene svojim vlasnicima. Uz pravilnu socijalizaciju i obuku, mogu biti izvrsni obiteljski psi. Oni se često vežu s članovima obitelji i pružaju duboku emocionalnu povezanost.

Iako su mirni kod kuće, akite su energični psi koji zahtijevaju redovitu tjelesnu aktivnost. Šetnje, trčanje i igra su važni za održavanje njihove tjelesne i mentalne dobrobiti.

Japanska akita potječe iz regije Akita na sjeveru Japana. Ova pasmina ima dugu povijest u lovu na divljač, ali je također bila simbol lojalnosti i časti u japanskoj kulturi. Japanska akita je odvojena od američke akite i ima neke razlike u izgledu i temperamentu.

Pročitajte više