Imate mačku ljubomornu na druge ljude ili životinje? Evo što to znači

Foto: Pexels

SIGURNO ste doživjeli situaciju u kojoj ste, nakon druženja s tuđom mačkom, primijetili neobičan izgled lica vaše mačke kada vas je ponjušila. Moguće je čak i da vas je potpuno ignorirala, iako to inače ne radi. Da, radi se o tome da je vrlo vjerojatno svjesna da ste u bližoj prošlosti mazili drugu mačku, što joj nije najbolje sjelo.

Stručnjaci za ponašanje životinja smatraju da mačke mogu pokazivati znakove ljubomore, ali taj je osjećaj za životinje drugačiji nego za ljude, piše PetMD. Kažu da postoji više razloga zbog kojih bi vaša mačka mogla postati ljubomorna i nervozna. Svi ti razlozi obično imaju veze s određenom vrstom nesigurnosti koja se može pojaviti u njenom životu.

Dolazak nove osobe ili druge životinje u mačkin životni prostor

Primjerice, vaša mačka možda je pod stresom zbog velike promjene u kućanstvu: dolaska novog ljubimca, djeteta, gosta koji odsjeda nekoliko dana. Moguće je da se osjeća kao da ne može kontrolirati svoju okolinu.

Novi ljudi ili kućni ljubimci u kućanstvu mogu izazvati osjećaj ljubomore kod mačaka na dva načina: stres zbog toga što imaju manje resursa jer će ih pridošlica oduzeti, te nesigurnost oko svog mjesta u kućanstvu i količine pažnje koju će dobiti u odnosu na pridošlicu.

Mačke su životinje koje vole kontrolirati ono što smatraju "vlastitim teritorijem" i vrlo su izbirljive oko toga koga svojevoljno puštaju na taj teritorij. Ako druga mačka ili osoba koju ne poznaju počnu boraviti na teritoriju, moguće je da će mačka biti pod stresom i čak nasrnuti na nepoželjnu pridošlicu. Sve ovo neće činiti jer je zločesta, već jer pokušava uspostaviti narušenu sigurnost.

Mačke su često ljubomorne na druge mačke, ali i pse i djecu

Da, ljubomora na drugu mačku - novu, tuđu ili onu s kojom već živi - itekako je moguća. Također, morate biti svjesni toga da sve mačke nemaju istu narav pa bi bilo jako dobro kada biste savršeno poznavali svoju ljubimicu i znali procijeniti kako će se ponašati u društvu druge mačke. Nekada će jednostavno biti nemoguće držati više od jedne mačke u svome domu.

Novi pas i beba u kući također mogu uznemiriti vašu mačku. Pas može živcirati mačku koja je dugo godina živjela sama. Psi su životinje koje imaju tendenciju preuzeti sve jednom kada se nađu u vašem domu: njuškat će gdje god stignu, prevrnuti mačkinu zdjelicu i istraživati njezino mjesto.

Sve bi to moglo smetati mački i stvoriti joj stres. Važno je njihovu interakciju držati pod nadzorom. Ne brinite, vrlo je moguće da će se situacija s vremenom smiriti i da će vaši ljubimci živjeti u miru. Moguće je i da postanu najbolji prijatelji!

Bebe su bića koja mačke ne razumiju – plaču u gluho doba noći, proizvode čudne zvukove na koje mačka nije navikla i čudno mirišu (za mačku). Nemojte se čuditi ako se mačka prvo vrijeme udaljava od prostorije u kojoj boravi vaša beba. Kako vrijeme bude prolazilo, vjerojatno će se sve vratiti u normalu. Važno je samo da svojoj ljubimici osigurate mjesto na koje se može zavući i uživati, kako ne bi bila pod prevelikim stresom.

Neke su mačke ljubomornije od drugih

Ljubomora i nesigurnost općenito su vođeni osobnošću. Mačke koje se osjećaju nesigurno mogu pokazivati različita ponašanja koja se mogu protumačiti kao ljubomora. Znakovi uključuju agresiju, kao što je siktanje, udaranje, režanje ili čak ničim izazvani napadi, te stresno ponašanje, kao što su skrivanje, mokrenje ili obavljanje nužde izvan kutije s pijeskom.

Neke će mačke čak pokazivati destruktivno ponašanje. Znakovi nesigurnosti razlikuju se od mačke do mačke. Ako primijetite promjene u osobnosti svoje mačke, razgovarajte s veterinarom. On će vam pomoći pronaći izvor stresa, bilo da je riječ o medicinskom problemu, ljubomori ili nečem drugom.

Pobrinite se da svojoj mački posvetite dovoljno pažnje i vremena. Ako se trebaju prilagoditi velikoj životnoj promjeni, dopustite im da to učine svojim tempom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.