Iskustvo čitateljice: Afrički patuljasti jež kao kućni ljubimac

Foto: Suzana Špoljarić; www.123rf.com

"PRIJE šest i pol mjeseci u Slavoniji smo pronašli tri mala ježića bez majke. Da su ostali sami ne bi preživjeli te smo ih odlučili povesti u Zagreb. Nazvali smo ih Do, Re, Mi i brzo su napredovali", čitateljica Suzana Špoljarić počinje priču o afričkim patuljastim ježevima koje zajedno s obitelji drži kao ljubimce.

Naime, ježevi koje su pronašli zaštićena su vrsta. Kad su postigli težinu dovoljnu da se mogu vratiti u prirodu ( nakon cca 6 tjedana) vratili su ih tamo gdje su ih pronašli.



Budući da su se zaljubili u ježeve odlučili su nabaviti jednog afričkog patuljastog ježa. Za razliku od "divljih" ježeva koji žive u prirodi i zaštićeni su oni se uzgajaju kako bi bili nečiji ljubimci. I tako je u život obitelji Špoljarić došao ježić Miko.

Odlučili smo joj postaviti nekoliko pitanja o afričkom patuljastom ježu kao ljubimcu.

Kakav je jež kao ljubimac?

"Za nas on je idealan ljubimac. Preko dana spava i budi se samo kad jede. Kad čvrsto spava čak zacvili od zadovoljstva. Aktivan je pred večer kad mi dođemo kući, a djeca iz škole. Noćna je životinja koja po noći trči i skače po kavezu.

Nama to ne smeta jer ima dnevni boravak samo za sebe gdje pod nadzorom i šeće. Kablove ne grize, već samo prelazi preko njih. Kako ne bi išao na tepih postavimo mu ogradu. Obožava se maziti i naša ga djeca obožavaju."



Cijena ježa?

Cijena je od 350 kn za albino ježa (bijeli s crvenim očima), sivo bijeli 400 kn, i aprikot 650 kn.


Oprema?

"Kavez za glodavce! Što veći to bolji, minimalno 90x60x40. Posude za vodu, suhu hranu i voće, kućica za ježa, kolut za trčanje...voli cijevi i kuhinjsku rukavicu u kojoj se sakriva. Na dno kaveza ide piljevina za glodavce."

Hrana za ježa?

"Hrani se suhom hranom za mačke, crvićima brašnarima, voćem, povrćem ( osim kelja i kupusa koji ih napuhuje). Voda i hrana u posudici uvijek moraju biti svježi."

Na što budući vlasnici moraju paziti?

"Ježić treba puno aktivnosti, bez obzira radilo se o trčanju izvan kaveza ili u kolutu postavljenom u kavezu. Ne smiju se udebljati jer lako mogu dobiti srčani udar. Temperatura prostorije u kojoj živi zimi mora biti od 18 do 20 stupnjeva. U suprotnom jež bi mogao zaspati zimski san. Ljeti ga puštam da šeće ispred zgrade, ali pod mojim nadzorom jer ježevi su jako brzi. Prepoznaje nas po glasu i mirisu, dok mu je vid slabiji."

Langohrmädchen Gitana beim Nasen/Fussball spielen

Posted by Sweethedgies on 8. siječnja 2014

Imate neobičnog ljubimca? Želite ga predstaviti čitateljima? Javite nam se na ljubimci@index.hr 

Pročitajte više