Jeste li znali da su štakori iznimno osjećajni? Snažno se vežu za vlasnika

Foto: Press

ŠTAKORI su vrlo inteligentni, znatiželjni i druželjubivi, pa nimalo ne čudi da su ih mnogi ljudi prepoznali kao savršene kućne ljubimce. Danas su štakori vrlo popularni ljubimci.

Uzgojeni štakori imaju blagu narav i iznimno su nježni te se snažno vežu uz vlasnika. Iako imaju različite osobnosti i temperament, pa nekim štakorima treba više vremena kako bi se opustili, u pravilu će se vrlo brzo sprijateljiti sa svojim novim vlasnikom.

Štakori mogu raspoznati svoje ime i reagiraju ako ih pozovete. Posebno uživaju u maženju i interakciji, a rado i brzo uče različite trikove. Ovaj karizmatični ljubimac treba stalnu interakciju, zabavu i izazov svojoj iznimnoj inteligenciji.

Vlasnicima štakora savjetuje se ljubimca što češće držati u rukama, a mnogi štakori vole kada ih vlasnici nose uokolo na ramenu. Štakori su vrlo osjetljivi na ljudske emocije i ponašanje te će zbog nedostatka pažnje svog vlasnika biti vrlo nesretni.

Prosječan životni vijek štakora je 2-3 godine. Sa svojim karakterističnim repom, koji mnogi smatraju neodoljivim, štakor uobičajeno doseže veličinu oko 36 cm. Ovi živahni ljubimci su najaktivniji uvečer i noću.

Štakori su vrlo aktivni i treba im mnogo prostora, naročito u visinu jer se vole penjati. Slobodno kretanje štakorima je posebno važno pa ih se redovno treba puštati izvan nastambe u istraživanje. Pritom je potreban oprez jer su ovi nestašni ljubimci posebno skloni grickati najrazličitije stvari, pa njihov izlazak uvijek treba biti pod nadzorom i u sigurnom okruženju.

Nastamba iz snova za kućnog štakora

Mnoge će iznenaditi činjenica da su štakori kao kućni ljubimci vrlo čiste i uredne životinje. Važna im je redovna higijena njihove nastambe. Zbog toga se u nastambi štakora svakako treba naći i prikladan WC za glodavce koji uvelike olakšava svakodnevno održavanje čistoće.

Idealna nastamba za štakora je visoka i prostire na više razina, s dodacima koji će štakoru poslužiti za penjanje, provlačenje i igru, kao što su tuneli, ljestve, viseće ležaljke, veliki kolut za trčanje, vrtuljci i igračke koje će predstavljati izazov njihovoj iznimnoj inteligenciji. Dio nastambe treba biti natkriven, a odličan izbor je i kućica u kojoj se štakor može odmarati. Dno treba biti prekriveno sitnom drvenom steljom, dovoljno mekanom za njihove nježne šapice.

Vole boraviti na povišenom položaju pa se nastambu štakora savjetuje postaviti na povišeno mjesto.

Štakori su izrazito društvene i druželjubive životinjice

Vole živjeti u grupi pa ih se i kao ljubimce preporučuje držati u paru ili manjoj grupi. Tako će štakori biti najsretniji te manje podložni stresu. Najbolje je držati štakore istoga spola, čime se ujedno izbjegava neželjeno razmnožavanje.

Važno je znati i da se štakori međusobno razlikuju po temperamentu i osobnostima, pa je prilikom uvođenja novog štakora potreban oprez i postupno navikavanje životinja na suživot, naročito ako su različite dobi.

Dobrobit ljubimca je odgovornost i obaveza vlasnika

Briga za kućnog ljubimca uključuje svakodnevnu skrb, odgovarajuću prehranu, okruženje, društvo, održavanje zdravlja, kao i pružanje mogućnosti za aktivnosti, kretanje i igru. Svaki ljubimac treba također ljubav, vrijeme i pažnju vlasnika. Pri donošenju odluke o nabavci ljubimca zato uzmite u obzir potrebe i posebnosti željene životinje, kao i svoj životni stil i dom u kojem živite.

Možda je upravo štakor pravi ljubimac za vas.

Više o ovim jedinstvenim i zanimljivim ljubimcima možete saznati u Pet centar trgovinama gdje ćete ujedno pronaći raznovrsnu ponudu potrepština uz stručne savjete o najboljoj njezi i prehrani svoga ljubimca.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više