Što vaš ljubimac govori o vašoj osobnosti?

 Foto: www.123rf.com

JESTE li znali da se vlasnici pasa po osobnosti razlikuju od vlasnika mačaka? Konkretno, vlasnici pasa energičniji su i društveniji, ali i skloniji slijeđenju društvenih normi.

S druge pak strane vlasnici mačaka neurotičniji su, ali i u odnosu na vlasnike pasa otvoreniji prema novim stvarima.

Navodi to portal bakadesuyo.com koji je uz ovu, pozivajući se na različita istraživanja istaknuo još nekoliko zanimljivosti povezanih s vlasnicima i ljubimcima.

Tako tvrdi da su vlasnici akvarijskih ribica sretniji od vlasnika pasa koji se pak (u odnosu na ostale kategorije ljubimaca) najčešće zabavljaju. Emocionalno najosjetljiviji, ali i najpouzdaniji su vlasnici mačaka, dok su vlasnici gmazova najneovisniji.

Želite li saznati kakav je netko zamolite ga da opiše karakter svog ljubimca, savjetuje psiholog Richard Wiseman koji na temelju iskustva iz prakse tvrdi da ljudi svoje ljubimce često smatraju "vlastitim odrazom".

Oslanjajući se na 25 godina istraživanja o moralnoj psihologiji Jonathan Haidt smatra kako se po odabiru pasmine može otkriti tko je više ili manje liberalan. Liberali će tako izabrati nježnije pasmine, dok konzervativci traže pse koji zahtijevaju autoritativne vlasnike.

Pit bullove najčešće odabiru mlade osobe koje društvo iz nekog razloga ne prihvaća, pokazala je studija provedena na Sveučilištu u Leicesteru. Međutim, isto istraživanje je pokazalo da su vlasnici pit bullova odgovorni i pouzdani.

Za kraj ostavili smo zanimljivost o "psećem dreku" odnosno o tome tko ga najčešće čisti. Čine to ženske osobe, općenito osobe s većim primanjima te vlasnici koji pse šeću na uzici.

Pseći izmet pak najčešće ne čiste muškarci, osobe s nižim primanjima i osobe koje pse ne šeću na uzici.

Pročitajte više