Kako izgleda život mačaka na otocima? Udruga na Ugljanu o njima vodi posebnu brigu

Screenshot: HRT

MAČKAMA na otoku nije lako. Ljeti im je dobro jer ima puno ljudi te imaju dovoljno hrane. No čim krenu hladniji dani, mnoge mačke vode bitku kako preživjeti.

Zbog toga je Udruga Harmonija na otoku Ugljanu pokrenula besplatnu kastraciju i sterilizaciju mačaka kako bi spriječila njihovo nekontrolirano razmnožavanje.

Ideja o boljem mačjem životu na otoku Ugljanu, a potom i Pašmanu, pokrenuta je prošle godine.

"Preko ljeta radim u turizmu u jednom prekrasnom kampu u Ugljanu, a preko zime volontiram u Udruzi Harmonija. Radimo kastraciju i sterilizaciju mačaka. Jako je važno da ne postoje divlje mačke", ispričala je za HRT Tereza Cvetinić iz Udruge Harmonija.

Život mačaka na otocima

🐱 Nije lako biti mačka na otoku. Ljeti je dobro, puno je ljudi, dovoljno hrane. No kad krenu hladniji dani, velik broj mačaka vodi bitku kako preživjeti. Više ➡ https://bit.ly/3JIRa4K

Objavljuje HRT Vijesti u Petak, 7. siječnja 2022.

Naime, mačke mogu imati veliku mrežu legla u vrlo kratkom roku.

"To je progresija jer jedna ženka do godine dana života već može imati dva okota, a u svakom okotu je između tri i sedam mačića. Ako je od svih njih pola ženki i svaka se od njih opet kad ulovi šest mjeseci već može kotiti, onda pričamo o par tisuća mačića i mačaka od jedne mačke", objasnila je Tajana Barančić iz Udruge Harmonija.

"Kada sam došla na Ugljan i vidjela toliko mnogo mačaka i mačića za koje sam znala da neće dobro proći tijekom zime kada odu svi turisti, postalo mi je jasno da moramo nešto pokrenuti. Tijekom zime svi organizirano lovimo te mačke, steriliziramo ih, cijepimo, čistimo od nametnika", dodala je.

Do sada su sterilizirali i kastrirali oko 1000 mačaka na Ugljanu i Pašmanu. 

Pročitajte više