Kangal je idealan čuvar, no to je veliki pas koji nije za početnike

123rf,com

KANGAL, pas prepoznatljiv po velikom i snažnom tijelu, koje je prekriveno gustom dlakom različitih nijansi sive boje, te po crnoj maski na licu smatra se jednom od najboljih čuvarskih pasmina.

No važno je znati da u krivim rukama ova pasmina može postati opasna za okolinu.

Riječ je o izuzetno staroj turskoj pasmini o čijem porijeklu postoje brojne teorije. Pišući o povijesti pasmine, allaboutturkey.com povezuje ih sa psima koje su Asirci i Babilonci koristili za zaštitu od divljih životinja.

Druga teorija kaže kako je prvi predak današnjeg kangala bio u vlasništvu osmanskog sultana Murata IV. koji je vladao u 17. stoljeću.

Prema legendi, pas je postao sultanov ljubimac nakon što je u njegovoj palači ubio lava. Vodio ga je u vojne pohode, a tijekom jednog od njih u blizini turskog grada Sivasa pas se izgubio. Pretpostavlja se da se pasmina razvila križanjem "izgubljenog psa" s tadašnjim psima iz tog područja, i to kako bi se dobio pastirski pas za čuvanje stada od predatora poput vukova i medvjeda.

Postoji još nekoliko teorija, a svima je zajedničko da kangale spominju uglavnom kao pastirske pse, za što ih se koristi i danas. Ima ih i u Hrvatskoj, ali izvan Turske posebno su popularni u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Najčešća greška početnika u svijetu kangala jest da ih nabavljaju zbog izgleda zanemarujući njihov oštar karakter. Istu grešku čine i oni koji ih nabavljaju kao čuvare misleći da je dovoljno psa staviti u dvorište i stvar prepustiti instinktima. 

Riječ je o izuzetno teritorijalnim psima koji, uzimajući u obzir njihovu snagu, mogu napraviti puno štete. Pogotovo drugim psima i životinjama s kojima se susreću u urbanim sredinama.

Preporuka svima koji tek ulaze u svijet pasa je da kangala obavezno upišu u školu za pse.

Pod stručnim vodstvom vlasnik će naučiti kako pravilno socijalizirati psa. Radeći s istim neće imati nikakvih problema jer to je pasmina koja stoljećima živi uz ljude i životinje. 

U suprotnom, mnoge stvari mogu krenuti u neželjenom smjeru. Nažalost, kangali su tijekom 20. stoljeća prečesto dolazili u krive ruke tako da ih se danas najčešće spominje u negativnom kontekstu, kao opasne pse. Što, naravno, kao i svi psi i oni mogu postati!

Zato napominjemo da to nije pas za svakoga, već samo za vlasnike koji imaju volje i znanja raditi na njihovoj socijalizaciji i odgoju! Konkretno, namjeravate li nabaviti kangala kao psa čuvara i pritom ga, kao što je to u Hrvatskoj običaj, mislite zavezati na lanac, bolje odustanite jer to (kao nijedan drugi) definitivno nije pas za vas!

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više