Koze su pametnije nego što mislimo. Ako se derete na njih, one to razumiju

Screenshot: Youtube

NEDAVNA studija dokazala je da su koze inteligentne i empatične životinje te mogu prepoznati razlike u tonu glasa. Istraživači su radili s 27 koza koje žive u engleskom rezervatu za koze Buttercups. Istraživači su za studiju postavili zvučnik u malo kućište i zatim pustili dvije snimke. “Hej! Pogledajte ovamo!", dopiralo je iz zvučnika. Na jednoj snimci čovjek izgovara te riječi sretnim glasom, a na drugoj ljutitim. 

Svaka od 27 koza ulazila je u ograđeni prostor jedna po jedna. Najprije je jedna verzija snimke puštena devet puta zaredom. Većina koza pogledala je prema zvučniku prvih nekoliko puta kada se poruka pustila, a zatim su prestale gledati u zvučnik dok se fraza ponavljala. Zatim je tri puta puštena druga verzija snimljene faze. Kada se snimka promijenila, 71 posto koza podiglo je glavu i naćulilo uši.

"Razmišljajte o životinjama na drugačiji način"

"Nekoliko koza počelo je istraživati ​​izvor zvuka dulje nego u početnim fazama eksperimenta, što nam govori da su primijetile da su se emocije promijenile", rekla je istraživačica Marianne Mason u intervjuu. Istraživač Alan McElligott proveo je nekoliko drugih studija o inteligenciji koza - uključujući i onu koja je otkrila da su dobre u složenim zadacima i imaju izvrsno dugoročno pamćenje.

Njegove druge studije otkrile su da koze fiziološki različito reagiraju na sretan izraz ljudskog lica u odnosu na ljutit izraz lica. "Naš cilj je natjerati ljude da razmišljaju o životinjama na drugačiji način, da se prema njima ponašaju malo bolje", rekao je McElligott. Koze i druge životinje jednako su sposobne osjećati složene emocije i graditi odnose kao i ljudi. 

Pročitajte više