KVIZ Ako nemate 7/11 u ovom kvizu, brinete li se dovoljno za svoje ljubimce?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Elanco

PRIMIJETITE li sitne crne točkice u dlaci vašeg ljubimca, znak je da su ga vjerojatno napale buhe. Sitni nametnici, uz krpelje, predstavljaju opasnost za zdravlje četveronožaca, ali i njihovih vlasnika.

Krpelji i buhe su paraziti koji se hrane krvlju životinja i često uzrokuju svrbež, gubitak dlake i infekcije kože. Buhe se u dom uvlače gotovo neprimjetno. Vrlo su rašireni nametnici te napadaju i druge sisavce i ptice.

Buhe su sićušne i lako se probijaju kroz gusto krzno svojih domaćina. Imaju dugačke noge kojima mogu visoko skočiti i "kandže" kojima se mogu primiti za domaćina. 

Neke informacije o ovim nametnicima dobro su poznate, no velik broj ljubitelja prirode i vlasnika ljubimaca još uvijek ne zna sve što bi trebalo. Riješite kviz i doznajte koliko znate o buhama i krpeljima te kako ih se riješiti.

Krpelji najčešće napadaju životinje, ali isto tako i ljude. Aktivni mogu biti i zimi, ako je zima blaga. Prenose uzročnike vrlo teških i po život opasnih bolesti. Ako se uhvate za kožu domaćina, ne smiju se uklanjati na silu jer im glava može ostati u tijelu životinje, inficirati se i uzrokovati nove probleme.

Koliko god se trudili izbjeći i prevenirati napad, ponekad će se dogoditi da nametnici nađu ljubimca. Jednom kad dođu do kože i uhvate se, potrebno je uhvatiti se posla i izliječiti ga.

Pravovremena i kvalitetna prevencija može poštedjeti muka i ljubimca i vlasnika, ali za reakciju nikad nije kasno. Liječenje od nametnika može se provesti AdTab tabletama za žvakanje koje postoje za pse i mačke. Djeluju protiv buha i krpelja, ujedno kao lijek, ali i prevencija od napada novih nametnika. Dostupne su bez recepta pa se mogu nabaviti u veterinarskim ljekarnama i putem interneta, no preporuča se prije primjene savjetovati s veterinarom.

Ako vas zanima još detalja iz svijeta šetnje i kako se pobrinuti za vašeg ljubimca, posjetite Indexov specijal Zdrava šapa koji je napravio u suradnji s Elancom. Prijavite se na kreativni natječaj i osvojite poklon paket kojemu će se veseliti vaš krzneni prijatelj ili član obitelji!

Prije primjene pažljivo pročitajte uputu o VMP! O rizicima i nuspojavama posavjetujete se s veterinarom.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Elanco u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više