Manx mačka: Razigrani ljubimac izgledom (malo) drugačiji od drugih

Foto: Animal Planet screenshot

 MANX mačka stara je pasmina nastala prije 18 stoljeća. Ime dobila po otoku Manu na Irskom moru gdje je prvi put pronađena, a od većine drugih mačaka razlikuje se po tome što se prirodno rađaju bez repa.

Budući da nekim mačkama on ipak naraste (barem dio) kad se govori o ovoj pasmini razlikuju se četiri tipa: rumpy (nemaju rep), rumpy risers (imaju rep koji se jedva vidi-veličine "kvrge"), longy (rep skoro normalne dužine) te stumpy (vidljiv rep, ali kraći od normalne dužine).




Tijelo im je srednje veličine. Čvrsto i zbijeno, s kratkim leđima. Isto je prekriveno gustom dvoslojnom dlakom koja se javlja u različitim bojama.Dlaka može biti duga i kratka.

Razmišljate o manx mački kao kućnom ljubimcu?

Riječ je o mirnoj i dobroćudnoj mački koja se obožava igrati. Inteligentna je i spretna te ju je moguće naučiti različitim trikovima. Jako se vežu za ljude i ne preporučuju se vlasnicima koji često izbivaju iz kuće.

Održavanje njihove dlake jednostavno je i podrazumijeva četkanje/češljanje jedan do dva puta tjedno i to kako bi se uklonila mrtva dlaka. Tijekom proljeća i jeseni dlaka pada intenzivnije te ju je potrebno češće uklanjati.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Egzota

Pixie bob mačka

Selkirk rex mačka

Devon rex

Maine coon

Bombajska mačka

Savannah mačka

Egipatska mau mačka

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

Perzijska mačka

 

Pročitajte više