Mislile su da kupuju bezdlake mačke: Ono što su dobile šokiralo ih je

 Foto: 123rf.com

UDOMI, a ne kupi! Preporuka je to svima koji razmišljaju o nabavci kućnog ljubimca. Za sve koji ipak žele neku specifičnu pasminu, koja se ne poklanja, već je moraju kupiti savjetujemo oprez.

Na njezinu žalost, Shayla Bastarache koja živi u Calgaryju prilikom kupnje rijetke pasmine bezdlake mačke nije bila oprezna, pa je nažalost na teži način shvatila što znači kupiti "mačka u vreći".

O čemu se radi?

Thestar.com navodi kako je naivna Kanađanka na poznatom kanadskom online oglasniku pronašla bezdlake Sphynx mačiće koji su se prodavali više nego duplo jeftinije nego da se kupuju direktno od uzgajivača.

Iako uz oglas nije bilo fotografija to joj nije bilo niti važno jer se s prodavačem ionako odlučila naći uživo, na benzinskoj postaji izvan grada.

U mraku, daleko od očiju javnosti dala mu je 1300 dolara za dva mačića (jednog je kupila prijateljici) i sva sretna otišla kući.

Dva tjedna kasnije  shvatila je kako je zapravo kupila dvije obične domaće mačke koje je netko obrijao, tako da sliče pasmini pod kojim ih je prodao.

Naravno, nakon početnog šoka slučaj je prijavila policiji, ali budući da nije imala ime i prezime prodavatelja, a broj mobitela putem kojeg je dogovarala kupnju više nije bio u upotrebi, policija joj nije mogla pomoći.

Nakon što je njezina priča objavljena u kanadskim medijima doznalo se kako postoji više prevarenih.

Jedna od njih je i Shaniya Yung koja je lažnog Sphynxa za 800 dolara kupila od"uzgajivačice" koju je upoznala na Facebooku.

Da je prevarena shvatila je kad je zbog ozljede repa i posjekotina na tijelu ljubimca posjetila veterinara koji je ustanovio kako su ozljede vjerojatno posljedica uklanjanja mačje dlake. Kao i u prethodnom slučaju prodavačici se izgubio svaki trag.

Mačke iz oba slučaja vlasnice su odlučile zadržati! Da su ih udomile dobile bi ih besplatno. Ovako su ih platile 650 odnosno 800 dolara.

Ako ste mislili kako se ovako nešto u Hrvatskoj ne može dogoditi pročitajte iskustvo čitateljice koja je na gotovo identičan način kupila psa, koji je nekoliko dana nakon kupnje skoro uginuo.

Kupnja životinje, pogotovo rijetkih pasmina po niskim cijenama uvijek je kupnja "mačka u vreći". Zato vas pozivamo da prije svega razmislite o udomljavanju!

Želite li pak rijetku pasminu koja se ne udomljava, već prodaje uvijek se osigurajte od bilo kakvih prevara.

Kako?

Kao prvo uzmite u obzir kako kupujete životinju, a ne stvar! Zato preuzimanje ne dogovarajte na skrivenim mjestima niti pristajte na dostavu.


Životinja se preuzima u njezinom domu, u kojem možete vidjeti njezinu majku i ostatak legla. 

Rodovnica nije nikakvo jamstvo, osim da pas/mačka odgovara standardu i da su njegovi roditelji bili zdravi.

Zato OBAVEZNO sklopite kupoprodajni ugovor u kojem će vam prodavatelj dati pisanu garanciju, kojom jamči da prodaje zdravog psa/mačku (pasmine koju kupujete) te kako će vam nadoknaditi štetu ako se pokaže da pas nije zdrav. Ukratko, sve što vam uzgajivač obeća usmeno neka stavi na papir. 

U sklopu ugovora, koji obavezno ovjerite kod javnog bilježnika  moraju  se nalaziti isti podaci kao na važećoj osobnoj iskaznici.

Uz ugovor uzgajivača obavezno pitajte ovih 15 pitanja!

Pročitajte više