Mogu li psi shvatiti sve što im govorimo? Saznajte znaju li kada lažemo!

123rf.com

ONO što vlasnici pasa znaju odavno, dobilo je i službenu potvrdu - psi razumiju ono što im govorimo. Oni obrađuju informacije i daju im smisao na sličan način na koji to rade ljudi.

Lijeva polutka mozga obrađuje riječi, dok je desna zadužena za obradu intonacije kojom se riječi izgovaraju. Nakon što obje polutke obave svoj posao, pas donosi zaključak ima li izgovoreno smisla ili ne.

Primjerice, ako psu kažete da je dobar, ali neutralnom ili negativnom intonacijom, on će razumjeti što ste mu rekli, ali i znati da pritom vjerojatno niste iskreni! Sukladno tome će i reagirati.

S druge strane, ako mu kažete da je dobar koristeći veselu intonaciju, pas će znati da ste iskreni i nagradit će vas u najmanju ruku mahanjem repa.

Da bi došli do tog zaključka znanstvenici sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti proveli su istraživanje u koje su uključili 13 pasa istreniranih da mirno leže u MRI uređaju kojim su im skenirali mozak.

Konkretno, pomoću njega pratili su kako pseći mozak reagira na riječi koje im je izgovarala njihova trenerica.

Osim već poznatih riječi hvale na koje su psi naviknuli, slušali su i potpuno neutralne riječi za koje su istraživači vjerovali da su za pse besmislene. Svaku izgovorenu riječ pas je čuo u veseloj i neutralnoj intonaciji.

Slična istraživanja već su provođena, ali ovo je prvo koje je uključivalo mjerenje moždanih aktivnosti uređajem za skeniranje mozga.

Pročitajte više