Muškarac spašava morske kornjače od patnje i vraća ih u more

VITIČARI su morski rakovi koji se vole pričvrstiti za tvrde površine poput stijena i brodova. Međutim, ponekad svoj dom pronađu i na morskim kornjačama. Jedan vitičar neće nanijeti štetu, štoviše, neće biti ni primijećen, ali ako ih se previše smjesti na oklop kornjače, to može uzrokovati ozbiljne probleme i patnju za životinju. Srećom, čovjek poznat kao Chika Boy na Šri Lanki pomaže lokalnim kornjačama i uklanja vitičare s njihovih oklopa. 

Pokazao je kako to čini u snimci nedavno objavljenoj na YouTubeu. Iako nije očito da kornjača pati, mali rakovi ponekad mogu dovesti do infekcije, otežati prehranu, pa čak mogu uzrokovati i slab vid kornjače.

"Kad je preopterećena, kornjača se ne može pravilno kretati i plivati. Tada postaje sporija nego inače zbog povećane težine na oklopu i teško joj je tražiti hranu", objašnjava Chika Boy.

"Također, ako su vitičari pričvršćeni blizu kornjačinih očiju, utječu na njezin vid. Štetni su i ako su blizu usta jer neće moći pravilno jesti", dodaje. 

Chika Boy koristi poseban nož kojim pažljivo skida vitičare s oklopa. Neke je lakše ukloniti, neke teže, ali na kraju je uspio maknuti sve. Zatim vraća kornjaču na plažu odakle ona sretno juri prema moru. 

Pročitajte više