Na Lošinju se liječe tri kornjače koje pate od istog sindroma, evo o čemu je riječ

Foto: Facebook/Oporavilište za morske kornjače na Lošinju

GLAVATE želve, Marko, Mara i Danijela, trenutno se liječe u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju, nakon što su pronađene u jako lošem stanju. Sve tri kornjače pate od sindroma iscrpljenosti morskih kornjača, do kojeg dolazi nakon dužeg perioda gladovanja.

"Još je jedna mlada glavata želva (Caretta caretta) sa sindromom iscrpljenosti morskih kornjača pronašla put do našeg oporavilišta za morske kornjače. Nakon što je uočena kako letargično pluta u luci Mali Lošinj, zbrinuta je u oporavilištu gdje trenutno prima potpornu terapiju. Prema svom nalazniku, kornjača je nazvana Marko", napisali su djelatnici organizacije Blue World Institute.

"Sindrom iscrpljenosti morskih kornjača rezultat je dugotrajnog gladovanja iz različitih razloga poput neodgovarajuće dostupnosti hrane, mehaničke opstrukcije ili gastrointestinalnih bolesti koje sprječavaju odgovarajuću apsorpciju hranjivih tvari. Očituje se poprilično dosljednim kliničkim znakovima od kojih su najočitiji izrazita pothranjenost i velika pokrivenost obraštajem na oklopu, perajama i glavi. Zbog težine njihovog stanja, kornjače koje pate od sindroma iscrpljenosti često zahtijevaju dugotrajan oporavak tijekom nekoliko mjeseci", objasnili su.

🩵Još je jedna mlada glavata želva (Caretta caretta) sa sindromom iscrpljenosti morskih kornjača pronašla put do našeg...

Posted by Blue World Institute on Friday, May 17, 2024

Za razliku od Marka, Mara je pronađena u luci Veli Lošinj, gdje je bila zapetljana u plastične strune koje su joj onemogućavale kretanje i hranjenje. Danijela je bila toliko iscrpljena i neuhranjena da se nasukala na plaži u kampu Poljana na Lošinju.

Krajem travnja u Oporavilištu su se nalazile i glavate želve Okti, Klaudia, Tobias, Tamara i Mina. 

"Podizanje kapaciteta oporavilišta za pružanje prve pomoći na terenu, prijevoz, prihvat, smještaj i brigu o ozlijeđenim i bolesnim morskim kornjačama ostvareno je zahvaljujući provedbi projekta 'Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju'. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima osiguranim iz Kohezijskog fonda EU", poručuju iz Oporavilišta.

Novi pacijenti u našem oporavilištu...

Posted by Oporavilište za morske kornjače na Lošinju on Friday, April 26, 2024

 

Pročitajte više