Napušteni medvjedići pušteni u divljinu nakon treninga preživljavanja

Foto: ABC News

JEDNOGODIŠNJA siročad medvjeda Bradley i Cooper pušteni su u divljinu nakon što su uspješno prošli trening preživljavanja.

"To je kao kad imate dijete i iznenada mu kažete da je vrijeme da ode od kuće i samo se snađe. Ipak, radosni smo jer dom u kojem su boravili nije njihovo prirodno stanište i moraju se vratiti prirodi, gdje i pripadaju", kaže Alexandros Karamalidis iz udruge za zaštitu okoliša Arcturos koja upravlja utočištem za medvjede na sjeveru Grčke.

16-mjesečnu mladunčad obučavali su kako da pronađe hranu u šumi, napravi gnijezdo za zimu i druge osnovne vještine preživljavanja koje bi ih u normalnim okolnostima naučila njihova majka, pojasnila je njegovateljica Melina Avgerinou, koja je bila Bradleyjeva i Cooperova trenerica i hranila ih bočicom kad su imali četiri mjeseca.

"Žalosno je što ne mogu odrastati s majkom jer je to doista važno. Ali s druge strane, ovakve obuke su prilika da im pružimo drugu šansu jer bi u protivnom bili osuđeni na smrt", rekla je. 

Siročad smeđeg medvjeda spasili su članovi Arcturosa prošle godine. Jedan lokalac ih je pronašao u selu na sjeveru Grčke i držao u kućici za ovce tjedan dana nadajući se da će se pojaviti njihova majka.

Ova dva medvjeda su označena te će se pratiti njihovo ponašanje. Medvjedi koji se ne prilagode životu u divljini ili se prečesto približavaju područjima u kojima žive ljudi moraju se vratiti u utočište.

U divljini Grčke živi oko 450 medvjeda, najviše ih je u planinama Pindos i Rhodopi. Nekolicina živi slobodno izvan utočišta. Organizacija Arcturos djeluje od 1992. i trenutno se brine o 14 medvjeda koji ne mogu živjeti u divljini, bilo zato što su ranjeni ili jer se ne mogu prilagoditi.

Pročitajte više