Neke životinje nemaju mozak. Evo koje

Foto: EPA

NEKE životinje nemaju razvijen mozak, ali su ipak itekako žive. Zanimljivo je da sva ta bića nastanjuju mora. Mozak je zapravo skupina klasteriranih neurona koji nam pomažu u kontroli svih živčanih funkcija. Životinje koje nemaju mozak obično su vrlo jednostavna bića koja za preživljavanje koriste rudimentarne biološke karakteristike. Mnoge od njih ne kreću se, a hranu pronalaze osjetilnim živcima.

Morske spužve

Najprimitivnije životinje u životinjskom carstvu gotovo su nepokretne. Za kretanje im služi voda koja stvara dojam kao da plešu. Osim što nemaju mozak, nedostaju im i organi, neuroni te tkiva.

Morski ježevi

Ovo su životinje koje nemaju mozak, ali mogu prouzročiti ozbiljne ozljede onima koji na njih stanu bosi. Njihove se bodlje vrlo lako zabijaju u ljudsku kožu i oštećuju naše tkivo. Srećom, izvan Južne Floride, morski ježevi nisu otrovni.

Morski krastavci

Sigurno ste nekada za vrijeme ljetovanja na Jadranu imali priliku vidjeti ova crvolika bića. Hrane se planktonom i ima ih u svim morima. Iako sadrže otrovnu tvar, nisu opasni za ljude budući da zbog nedostatka mozga neće nikoga moći svjesno napasti.

Školjke

Školjke su mekušci čije je tijelo zaštićeno oklopom. Zanimljiva školjka svakako je kamenica. Osim što ponekad sadrži biser, poznata je po tome što ni ona nema mozak. Ono što školjke ipak mogu raditi jest otvarati i zatvarati svoj oklop.

Morska anemona

Ova prekrasna životinja, koja izgleda poput biljke, koristi svoje duge pipke kako bi uhvatila i pojela plijen. Nedostatak mozga ne priječi je da bude iznimno zanimljiva životinja.

Morska zvijezda

Zvijezde su rođakinje morskog ježa, ali nisu ribe i nemaju mogućnost plivanja. Svoj život provode na dnu oceana, a kreću se uz pomoć vode. U slučaju da primijetite morsku zvijezdu izvan vode, morate znati da to nije bio njezin izbor puta.

Meduza

Meduze su specifične životinje koje se svjesno kreću iako nemaju mozak. One čak mogu prskati vodu oko sebe kako bi se pokretale, lakše došle do plijena ili pobjegle predatorima. Njihovi pipci reagiraju na strane predmete u blizini te na ovaj način meduze love plankton.

Koralji

Prekrasne koralje malo tko smatra životinjama, ali oni to uistinu jesu. Jedino nemaju mozak. Koralji su pravi primjer na kojem se može naučiti glavna razlika između biljki i životinja: životinje traže hranu, a biljke ju same proizvode. Koralji hvataju plankton koji uvlače u sebe pipcima i tako se hrane. Dakle, definitivno su životinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.