Nekoliko smjernica koje će vam olakšati kupanje vaše ljubimice

 Foto: 123rf.com

 

PRIJE svega morate imate na umu da se većina mačaka uopće ne voli kupati. U većini slučajeva to nije ni potrebno jer se mačke same čiste uklanjajući jezikom mrtvo tkivo i prljavštinu. Međutim, vrlo vjerojatno ćete u jednom trenutku morati oprati svoju mačku, primjerice ako primijetite buhe ili neugodan miris. Vodite računa da kupanje bude brzo i bezbolno, kako za macu tako i za vas.

 

Najprije pripremite vodu. Ona ne treba biti pretopla ni prehladna. Preporučuje se da bude mlaka, a vi je isprobajte na svojoj koži. Količina vode je dovoljna da prekrije šape vaše mačke. Kada ste pripremili odgovarajuću vodu, mačku stavite u kadu i pustite je neko vrijeme da se prilagodi. Najbolje bi bilo da uzmete plastičnu posudu i lagano je polijevate izbjegavajući oči, nos i uši.

Koristite šampon koji je namijenjen mačkama, nikako ne posežite za šamponima koje koristite vi. Poslije šamponiranja i sušenja mačku možete namazati s nekoliko kapi maslinova ulja kako biste spriječili iritaciju od šampona. Također je vrlo važno da mačku dobro isperete. Ako ostanu tragovi šampona i mačka to poliže, može doći do problema s probavom. Za ispiranje također koristite plastičnu posudu izbjegavajući već napomenuta mjesta.

Nakon što ste uklonili sav šampon, mačku obrišite mekanim ručnikom. Fen pokušajte izbjegavati jer većina mačaka mrzi i sami zvuk fena. No prije nego što se odlučite na ovaj korak, imajte na umu da se neke pasmine mačaka uopće ne kupaju. Kontaktirajte svog veterinara ili potražite pomoć profesionalca ako je vaša maca prljava od boje ili ulja.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više